Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

2017. november 15. 13:37

Egy kevésen múlt faji háború

Az amerikai börtönvilág meghatározó szereplői a különféle börtönbandák, amelyek szigorú hierarchiában működnek és saját viselkedési szabályokat követnek. Az 1990-es években a hatóságok felismerve, hogy ezek a szervezetek igazából csak erősítik a bűnszervezetek kohézióját, igyekeztek elválasztani egymástól azok tagjait és más-más börtönökbe szállítani őket.

Az Árja Testvériség néven működő, fehér felsőbbrendűséget hirdető banda tagjai ekkor azonnal meglátták a lehetőséget egy rivális, afrikai-amerikai elítélteket tömörítő banda, a D.C. Blacks tagjaival való leszámolásra. Részletes tervet dolgoztak ki arra, hogy egy előre megbeszélt napon valamennyi börtönben megölnek egy-egy oda helyezett feketét, hogy ezzel faji háborút provokáljanak ki.

A tervet egy, a 15-16. században élt Francis Bacon munkásságából ismert titkosírással írt üzenetekkel kommunikálták le egymás között. Már minden készen állt a terv megvalósítására, amikor az egyik bandatag súlyos hibát követett el. Félreértve az üzenetben kódolt dátumot, egy nappal korábban követte el a gyilkosságot. A hatóságok ezt követően pillanatok alatt felderítették az ügy hátterét, így sikerült megakadályozni a másnapi tömeges vérontást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra