Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

2017. november 15. 13:37

Egy modern luddita bukása

Ted Kaczynski korának valóságos csodagyerekének számított. Ötödik osztályos korában egy IQ teszten 167 pontot ért el, majd mindössze 16 évesen felvették a Harvardra, ahol négy évvel később diplomázott. Miután matematikából PHD-t szerzett, 1967-ben 25 évesen a történelem valaha volt legfiatalabb tanára lett a tekintélyes Berkeley Egyetemen.

Néhány évvel később azonban váratlanul feladta az ígéretesen induló kutatói karrierjét és Montana államba költözött, ahol a világtól elvonultan egymaga élt egy kis kabinban. Mint később kiderült, Kaczynski fokozatosan szembefordult a modern technológiával. Ellenérzései végül extrémizmusba fordultak és 1978 és 1995 között levélbombák sorát küldte különféle célpontoknak. Az FBI az első támadások (egy egyetemi professzornak, majd egy repülőtársaságnak küldött bomba) után az UNABOMBER (University and Airline Bomber) névre keresztelte az akkor még ismeretlen bűnözőt. Kaczynski támadásai összesen három halálos áldozatot követeltek, valamint 23 embert megsebesítettek.

A gyilkos 1995-ben több újsághoz is eljuttatott egy kiáltványt, amelyben azt részletezte, hogy miként tette tönkre az ipari forradalom az emberiséget. Végül ez vezetett az UNABOMBER bukásához is, ugyanis a kiáltvány szövegének sajátos szófordulatai alapján testvére, David Kaczynski ráismert Ted stílusára. Régi családi levelezésekkel összehasonlítva az FBI azonosította a férfit, akit 1996 áprilisában tartóztattak le a kabinjában.

A kabinban több írást is találtak, amelyben a gyilkos rejtjelezve, nagy részletességgel dokumentálta az általa elkövetett támadásokat. Az általa kidolgozott titkosírás rendkívül bonyolult és nehezen megfejthető – lett volna, ha Kaczynski nem követ el egy súlyos hibát: a titkosírás kulcsát közvetlenül a dokumentáció mellett tárolta, így a nyomozóknak nem volt más dolgok, mint követni az alkotó utasításait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra