Múlt-kor.hu

Öt bizarr haláleset a XIX. századból

Öt bizarr haláleset a XIX. századból

2019. május 31. 08:28 Múlt-kor

Gyilkos színdarab: halálra szúrt színész

1896-ban a londoni Novelty Theatre nemcsak egy remek színházi előadásnak adott otthont, hanem egy gyilkosságba torkolló balesetnek is. A történtekről a The Yorkshire Evening Post számolt be a lakosságnak, a közönség soraiban talán az újság olvasói is ott ültek, akik mit sem sejtve remek színészi tehetségnek tudták be a színpadi játék valódiságát.

Frank Harvey: Az éjszaka bűnei című melodrámájának színházi előadása során történt az eset, ahol az áldozat Temple E. Croizer volt, gyilkosa pedig barátja és kollégája Wilfred Franks, aki egyébként rögtön közölte a kiérkező rendőri szervekkel, hogy ő tette, viszont baleset volt.

A darab középpontjában a kapzsiság, gyilkosság és bosszú állt, Crozier egy Ramirez nevű spanyol férfit alakított, aki elcsábította, majd meggyilkolta Abimahadot, a Franks által alakított karakter, Pablo húgát. A darab szerint a lány halála bosszút követelt, így következett be a sajnálatos tragédia.

A jelenet részleteit pontosan megtervezték, hogyan is kell állni a színészeknek, hogy hiteles és biztonságos is legyen a döfés, ám Croizer más szögben mozdult. Persze, ha a színházi kelléktárból szerzik be a kést, a színész túlélte volna a bemutatót, ám valamiért Franks a saját tőrét használta.

Miután a sérült összeesett még utolsó szavaival igyekezett megnyugtatni társát: „Ne aggódj, jól vagyok.” Három sebész azonnal a színpadon termett, sajnos hiába, elvileg ez egy sajnálatos baleset volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt bizarr haláleset a XIX. századból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra