Múlt-kor.hu

Szúnyoghálóba és cirkuszi ponyvába öltöztetett óriások költöztek a Múzeumkertbe

Szúnyoghálóba és cirkuszi ponyvába öltöztetett óriások költöztek a Múzeumkertbe

2022. szeptember 20. 17:33

Óriás kirakati babák költöztek a Nemzeti Múzeum kertjébe, a 3 és fél méter magas szobrok 11 kortárs textilművész ruháit viselik. A Csegöldi Erika, Bányász Judit, Bodnár Enikő, Nyíri Katalin, Marosi Kriszta, Szűcs Blanka, Farkas Imola, Nádasdi Kati, Latin Anna, Földi Kinga és Molnár Mária Virág által megálmodott öltözékek nem mindennapi anyagokból készültek: cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigszalagból.

Az újrahasznosítás fontossága

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is azt hangsúlyozta a kiállítást megnyitó beszédében, hogy mennyire fontos a művészetben, a kultúrában is az újrahasznosítás.

Szépséget alkotni olyan alapanyagokból, amelyek sokszor a szemétben végeznék, vagy amelyekről nem is gondolnánk, hogy alkalmasak lennének műalkotások készítésére.

A 25 ruhaszobrot megalkotó művészek éppen ezt bizonyítják a Hagyományunk ruhaszobrai című tárlattal.

Jellegzetes magyar minták

A szabadtéri kiállítás a magyar hagyományokra épül, így a ruhákon a tulipán, a madár, a rózsa és a szegfű mellett megjelennek székely, kalotaszegi és matyó motívumok, a keresztszemes hímzés, a szőttes, sőt még mézeskalács figurák is.

A Hagyományunk ruhaszobrai című tárlat a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében szeptember 20-tól október 6-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szúnyoghálóba és cirkuszi ponyvába öltöztetett óriások költöztek a Múzeumkertbe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra