Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Szívderítő és hátborzongató történetek is akadtak bőséggel az első világháborúban

Szívderítő és hátborzongató történetek is akadtak bőséggel az első világháborúban

2022. január 23. 15:49 Múlt-kor

Karácsony a fronton

Bár a katonák az ellenség heccelésében általában örömüket lelték, és ezért gyakran folyamodtak ehhez az eszközhöz, előfordult, hogy a lövészárkokon átívelő bajtársiasság a nacionalista indulatok fölé kerekedett.

A háború egyik legismertebb anekdotája az 1914-es karácsonyhoz köthető, amikor a nyugati front katonái néhány órára beszüntették az ellenségeskedést, és a lövészárkok közötti senki földjén barátkozni kezdtek egymással.

Fotókat mutogattak egymásnak, csokoládéval és dohánnyal kínálták meg ellenségüket. A különös tűzszünetnek az illetékes parancsnokságok zúgó szirénái vetettek véget, és minden elkövettek azért, hogy ilyen kisiklás még egyszer ne fordulhasson elő.

Talán még ennél is különösebb volt az az eset, amikor egy francia katona átkiabált a lövészárokban éppen ebédjüket fogyasztó németeknek, afelől érdeklődve, hogy csatlakozhatna-e hozzájuk. A német katonák persze értették a viccet, és körükbe invitálták a franciát, aki azonban komolyan vette a meghívást.

Innentől kezdve az antantkatona néhány napon keresztül ellenségeihez járt át ebédelni, míg végül egy német tiszt meg nem elégelte a bajtársiasságnak ezt az elfogadhatatlan, felforgató megnyilvánulását. Innentől kezdve meg sem közelíthette a német lövészárkokat.

A Kuropatkin tábornok alá beosztott orosz katonák is jobban jártak voltan, ha valaki megtiltja nekik, hogy elhagyják a lövészárkokat. A tiszt ugyanis egy, az orosz–japán háborúban már bevált módszer segítségével igyekezett legyőzni a németeket. Terve ezúttal katasztrofális következményekkel járt katonáira nézve.

A tábornok utasítására több száz erős fényszórót irányítottak az ellenséges vonalak felé, hogy a németeket megvakítva nyerjék meg a csatát. A német katonáknak azonban kisebb nehézséget okozott lepuffantani az oroszokat, mint máskor, mivel a fény ahelyett, hogy elvakította volna őket, kirajzolta az ellenség katonáinak körvonalait. Kuropatkin átgondolatlan tervének köszönhetően egyetlen éjszaka alatt mintegy 8000 orosz katona halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szívderítő és hátborzongató történetek is akadtak bőséggel az első világháborúban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra