Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Színes programokkal várják az érdeklődőket Budapest születésnapján

2021. november 15. 12:55 MTI

A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumban november 20-án.

<

A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével.

Az egykori városvezetők 1872 decemberében fogadták el Pest, Buda és Óbuda egyesítését, majd a mai Budapest 1873 őszén jött létre.

A főváros napját az egyesítés emlékére november 17-én ünnepelik, ugyanis 1873-ban ezen a napon ült össze az egyesített város tanácsa átvéve az elődvárosok tanácsától az ügyek intézését.

A születésnapra emlékezve a látogatók egyebek mellett állomásról állomásra haladva a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon vehetnek részt.

Ezen kívül megismerkedhetnek a BTM olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy a már a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép – olvasható a szervezők közleményében.

A foglalkozásokon kiderül, hogyan öltözködtek és mivel játszottak a gyerekek Pest-Buda-Óbuda egyesítésének idején, milyen volt Budapest 1873-as címere és milyenek voltak a fővárosi utcák ebben az időben.

A teljes programkínálatról a https://varmuzem.hu/budapestnapja2021.html oldalon olvashatnak az érdeklődők.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Színes programokkal várják az érdeklődőket Budapest születésnapján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra