Múlt-kor.hu

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

2020. december 16. 14:22 Múlt-kor

Dendera

A denderai Hathor-templom az egyetlen épségben maradt épület, amelynek mai állapota nagyjából a Kleopátra idejében kialakult képet tükrözi. A helyiek körében a tehén alakjában imádott Hathor istennő kultusza terjedt el, így kézenfekvő volt, hogy az épületek jellegét is ehhez igazítsák.

Az építkezések sorozatát az Óbirodalom VI. dinasztiájából származó I. Pepi fáraó kezdte meg a Kr.e. 3. évezredben, de a bővítések és átépítések a Közép- és Újbirodalom időszakában is folyamatosak voltak.

Az épület bizonyos részei tehát már korábban is megvoltak, de a templom megépítése nagyrészt Kleopátra nevéhez köthető (érdekesség, hogy a szentély mellett egy gyógyító központ is volt, ahol elmebetegeket kúráltak).

A munkálatok még XII. Ptolemaiosz uralkodása idején Kr. e. 54-ben kezdődtek, és Kr. e. 20-21 környékén fejeződtek be. Az egyiptomi királynő nagy kedvvel irányította az építkezést, a templom falaira kerülő képek megtervezését pedig saját maga felügyelte. Ez pedig nem kis erőfeszítésébe kerülhetett, az épületben ugyanis nem kevesebb, mint 73 Kleopátra-ábrázolás található.

A templom egyik legfőbb ékessége a déli fal. Az itt található reliefeken Kleopátrát és Caesarral közös fiát, Caesariont örökítették meg, amint az isteneknek áldoznak. Kleopátrát Ízisz-Hathor koronával ábrázolták, Caesarion pedig Alsó- és Felső-Egyiptom kettős koronáját viseli.

Nagy szerencse, hogy a Hathor-templomot a lenyűgöző reliefekkel együtt még manapság is meg lehet tekinteni. Sajnos ez kevés Kleopátra uralkodása alatt keletkezett tárgyi emlékről mondható el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra