Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

2020. december 16. 14:22 Múlt-kor

Cukorgyár Hermopoliszban

Az Alexandriától délre fekvő Hermopolisz szentélyét a korábban említett építményekkel ellentétben nem a természeti csapások, hanem az emberi beavatkozás tette tönkre.

Kleopátra uralkodásának idején a városban – a királynő és fia, Caesarion tiszteletére – egy ún. mammiszit, vagyis gyermekistenek imádására szolgáló szentélyt létesítettek. A mammisziben található ábrázolások egyikén Kleopátra isteni segítséggel hozza világra Caesariont, más jelenteken pedig istenek jelenlétében szoptatja Caesartól született fiát.

Az ábrázolások világos üzenetet hordoztak: a hatalmát az istenektől származtató Caesarion Kleopátra legitim utódjaként való elfogadtatásának szándékával készültek.

Az épület hosszú évszázadokon át ellenállt az időjárási viszontagságoknak, az emberi erővel azonban nem bírt. 1861-ben az építmény kulturális jelentőségével mérsékelten tisztában levő vállalkozók ugyanis úgy gondolták, hogy a szentély területe lesz a legmegfelelőbb hely a település cukorgyárának felépítésére. Az átalakító munkálatok 1863-ban fejeződtek be.

Szerencsére a porosz régészet úttörője, Richard Lepsius 1840-es években – vagyis nem sokkal a vállalkozói beavatkozás előtt – Hermopoliszban is megfordult egyiptomi expedíciója során, így az általa összegyűjtött és lejegyzett információk alapján képet alkothatunk a szentély eredeti felépítéséről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra