Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

2020. december 16. 14:22 Múlt-kor

Goddio elméletei

A természeti erők haragjának nem csak a Caesareum esett áldozatul. A számos földrengés, a tengerszint-emelkedés, valamint a Nílus-delta süllyedésének következtében a korábbi alexandriai királyi negyed nagy része gyakorlatilag teljesen víz alá került.

Az elsüllyedt városrész kinézetéről Franck Goddio és csapata munkásságának köszönhetően viszont viszonylag pontos képet alkothatunk.

A '90-es évek óta kutató francia felfedező és társai nevéhez fűződik többek között a víz alatt fekvő Antirhodos szigetének felfedezése, ahol a feltételezések szerint Kleopátra palotája állt egykoron.

Goddio a helyszínen talált régészeti leletekből (főként kőtömbök és fadeszkák) jutott erre a következtetésre, ám ezt az elméletet megfelelő bizonyítékok hiányában manapság már többen is megkérdőjelezik.

Számos szakértő hasonlóan szkeptikus álláspontot képvisel a feltételezett Ízisz-szentély létezésével kapcsolatban is. Goddióék az Antirhodos maradványainál talált, kanópuszedényt tartó Ízisz-pap szobra révén jutottak arra a következtetésre, hogy az elsüllyedt szigeten egy Ízisz-szentélynek kellett állnia.

Bár való igaz, hogy Kleopátra Ízisz istennő földi megtestesítőjeként tekintett magára, a szobor önmagában még nem jelent bizonyítékot a szentély létezésére. A kutatók azonban nem adják fel, és rendületlenül kutatnak a feltételezésüket igazoló régészeti leletek után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra