Múlt-kor.hu

Pompás római mozaikok kerültek elő Dél-Franciaországban

Pompás római mozaikok kerültek elő Dél-Franciaországban

2017. április 3. 09:44 Pallag Zoltán

Ucetia római városnak a közelmúltig csak a nevét ismerték a kutatók, illetve néhány mozaiktöredék árulkodott a hely egykori pompájáról. Most egy bentlakásos iskola építésének köszönhetően kerültek elő a település maradványai.

2016 októberében Philippe Cayn francia régész és kutatócsoportja, a Francia Megelőző Régészeti Kutatások Nemzeti Intézete (INRAP) szervezésében kezdett kutatásokat a helyszínen, a dél-franciaországi Uzès városában egy 4000 négyzetméteres területen. „Munkánkat megelőzően csak egy csak annyit tudtunk, hogy létezett egy Ucetiának nevezett római város, mert a nevét említi egy Nimes-i sztélé”, mondta a régész az International Business Times-nak.

A galériáért kattintson a képre

A város egykor Nimes fennhatósága alá tartozott és az i.e. 1. századtól a késő antikvitásig éltek benne emberek. Az elmúlt fél évben a város egykori központjában egy nagy négy szobás épületet tártak fel, amely az i.sz. 1. század végéig állhatott. Ez az épület egy igen látványos nagyméretű geometrikus mozaikot rejtett, amit állatok – bagoly, őz, sas, kacsa – képei díszítenek. A két másik szobának betonpadlója volt és festett falai. A mozaikos épülethez oszlopsor is csatlakozott, ami arra utal, hogy ez egy középület volt, de a régészek egyelőre nem vethetik el annak lehetőségét sem, hogy egy gazdag magánházzal van dolgok, ahol a tulajdonos a díszítmények pompájával szándékozott lenyűgözni az ide látogató vendégeket. A régészeti feltárást 2017 augusztusáig folytatni fogják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pompás római mozaikok kerültek elő Dél-Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra