Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Száz év késéssel jelent meg Tolkien első világháború borzalmai közepette írt könyve 

2017. június 2. 10:13 MTI

Új könyve jelent meg J.R.R. Tolkiennek, A Gyűrűk Ura-trilógia szerzőjének csütörtökön, száz évvel a mű megszületése után. Tolkien művében a földi halandó Beren és a halhatatlan tündér Lúthien sorsának történetét írta meg, akik megpróbálnak lopni Melkortól, a legnagyobb gonosztól. 

<

A Beren and Lúthien (Beren és Lúthien) című kötet "nagyon személyes történet", amelyet az oxfordi professzor azután írt, hogy visszatért az első világháború somme-i csatájából. A kötetet Christopher Tolkien, az angol író fia szerkesztette, és megtalálhatók benne A szilmarilok című gyűjteményes kötet egyik meséjének változatai. A könyvet Alan Lee illusztrálta, aki 2004-ben elnyerte a legjobb látványtervezés Oscar-díját A Gyűrűk Ura: A király visszatér című filmért.

A HarperCollins könyvkiadó csütörtökön, a Húrin gyermekei, az utolsó Középfölde-könyv megjelenésének 10. évfordulója alkalmából adta ki a könyvet - olvasható a BBC News honlapján. John Gart Tolkien-szakértő, a Tolkien and The Great War című könyv szerzője elmondta, hogy A hobbit írója az első világháborúban tapasztalt borzalmak "ördögűzéseként" írta meg könyvét. "Amikor volhíniai láztól szenvedve visszatért a lövészárkokból, 1916-17 telét lábadozással töltötte" - emlékeztetett Gart. Elvesztette két legkedvesebb barátját Somme-nál, és el lehet képzelni, mi ment végbe benne" - magyarázta.

Garth elmondta, hogy Tolkien egy kelet-yorkshire-i erdőben feleségével sétálva Edith egy fehér virágok borította tisztáson táncolt, amely a Beren and Lúthien mű központi színhelyévé vált. "Tolkien olyan örömet érzett, amelyet akkor érezhetett, amikor úgy vélte, soha nem fogja ilyen érzet eltölteni" - tette hozzá. Tolkien és felesége sírköve az oxfordi Wolvercote temetőben Berennek és Lúthiennek nevezi a házaspárt, utalva Középfölde legszebb szerelmi történetének főszereplőire.

Tolkien művében a földi halandó Beren és a halhatatlan tünde, Lúthien sorsának történetét írta meg, akik megpróbálnak lopni Melkortól, a legnagyobb gonosztól. Az új kötetben a 92 éves Christopher Tolkien meghagyta a történet eredeti formáját, és bemutatja azt is, miként változott meg narratívája, amikor A szilmarilok gyűjteményes kötet részévé vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Száz év késéssel jelent meg Tolkien első világháború borzalmai közepette írt könyve 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra