Múlt-kor.hu

Szavazd meg a Rocker Rádió oldalán az 1995-ös év legjobb rockzenei albumát!

Szavazd meg a Rocker Rádió oldalán az 1995-ös év legjobb rockzenei albumát!

2021. április 8. 13:21

Folytatódik a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 8-án 1995 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 8-án 1995 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Némi magyar kötődése is van a Gamma Ray negyedik nagylemezének, az 1995. május 29-én kiadott Land of the Free-nek. Az album megjelenését felvezető videót Kai Hansenék ugyanis teljes egészében hazánkban forgatták. A Rebellion in Dreamland című tétel megfilmesítése igazi telitalálatnak bizonyult a banda részéről, hiszen az akkori zenecsatornák, az MTV-vel az élen, az első perctől kezdve komoly rotációban pörgették az említett klipet. Az album címadóját, a Land of the Free-t pedig nem kisebb név énekelte fel, mint Hansen egykori helloweenes kollégája, Michael Kiske.

Különösen kedves Phil Rudd rajongói számára az AC/DC tizenhatodik nagylemeze, az 1995-ös Ballbreaker, hiszen tizenegy év szünet után ezen a korongon volt hallható ismét a meglehetősen balhés magánéletéről ismert dobos játéka. A Marvel Comics képregényrajzolói által megalkotott borítóba csomagolt lemezen ezúttal kizárólag a két Malcolm testvér szerzeményei kaptak helyet, mivel a frontember, Brian Johnson komoly alkotói válsággal küzdött azokban az években. A nagylemez természetesen hozta a kötelezőt, hiszen csak az Egyesült Államokban 2 millió darab fogyott belőle.

A Slogan gitárosával, Juhász Robbal, valamint a váci Jericho tagjaival kiegészülve indított új csapatot Paksi Endre, miután feloszlott az Ossian. A Wellington bemutatkozó anyaga végül 1995-ben került az üzletekbe A döntő lépés címmel. Az eredetileg tíz tételes album első körben kizárólag kazettán volt elérhető, a későbbi CD-s kiadás pedig tartalmazott egy régi-új szerzeményt is. Ez volt a Soha nem halsz meg, amely első alkalommal a Metal Hammer Hungarica Demonstráció című válogatásán volt elérhető.

Még a szokásos nagy New Orleans-i árvíz sem tudta megakadályozni a Down zenekart abban, hogy rögzítsék bemutatkozó nagylemezük anyagát, amelyet végül 1995. szeptember 19-én szabadítottak rá a világ rockereire Nola címmel. A frontember, a Panterából is ismerős Phil Anselmo így emlékezett vissza az eseményekre: „Ki..ott nagy esők jöttek, mindenhol, még a stúdióban is térdig ért a víz! A kontrollszobában a víz tetején úszkáltak a dobok! De még ezen is csak röhögni tudtunk, annyira lelazult állapotban voltunk. Három nap alatt rendbehoztunk mindent, aztán csak bedugtuk a gitárokat, és felrántottuk a dalokat.”

Még a grunge korszak kellős közepén is eszméletlen eladásokat tudott produkálni a Van Halen 1995-ös nagylemezével, a Balance-szal. Az albumból annak ellenére fogyott durván 5 millió példány világszerte, hogy Japánban például meg sem jelenhetett az eredeti sziámiikres borítóval, míg az Amsterdam című tételre forgatott videót az MTV bojkottálta, a dal szerintük erősen kifogásolható szövege miatt. A zenekar és a dallamos hard rock rajongók nagy szerencséjére, a Can't Stop Lovin' You-val már senkinek nem volt problémája.

A Nirvana Nevermind című albumát, valamint a Slayer legerősebb lemezeit jegyző producert, Andy Wallace-t hívta a stúdióba a Faith No More, hogy közösen megalkossák a csapat 1995-ös nagylemezét, a King for a Day, Fool for a Lifetime-ot. Szükségük is volt egy külső fülre, hiszen nem sokkal korábban rakták ki a csapatból egykori gitárosukat, Jim Martint, míg a banda egyik fő dalszerzője, a billentyűs Roddy Bottum családi okok miatt nem volt hadra fogható. A zenekar végül a létező legtöbbet hozta ki a kényszerhelyzetből, és ötödik nagylemezük első előfutárdalával, a Digging the Grave-vel hallatlan sikert arattak.

Egy különleges helyszínen, a budapesti Ügetőn mutatta be 1995 októberében ötödik nagylemezét, a Fekete Bárányt népes rajongótáborának a Katona „Főnök” László által vezetett Akela. A címadó tételhez egy emlékezetes, rajzfilmes klip is készült a csapat műhelyében, míg Ki ad nekem pénzt? címmel egy a zenekar punkosabb oldalát bemutató szerzeménnyel is találkozhatott a gyanútlan lemezvásárló.

Bár helyileg Seattle-ből származott a Warrel Dane énekese, valamint Jeff Loomis gitáros által életre hívott Nevermore, a zenekarnak igazából semmi köze nem volt a Smaragdvárosból világhódító útjára induló grunge hullámhoz. Már bemutatkozó nagylemezükkel, az 1995-ben kiadott Nevermore-ral is szembementek a trendekkel, és egy meglehetősen erős power/thrash albumot tettek le az asztalra az egyre népesebb rajongótábor nem kis megelégedésére.

Durván rárúgja az ajtót a mit sem sejtő lemezhallgatóra a Fear Factory második nagylemeze, a Demanufacture. Az 1995 nyárelőjén kiadott korong nyitótételének gitár-riffjét például sok szakíró hajlamos minden idők legkeményebbjei közé sorolni. A zenekar sajnos – különböző emberi tényezők miatt – végül nem tudta befutni azt az utat, amely a Demanufacture alapján járt volna nekik, és pillanatnyilag úgy áll a dolog, hogy az évek óta folyamatosan hangoztatott nagy újraindulásból sem lesz semmi.

Mivel a zenekar egy része komoly szerelmi bánattól szenvedett, a Rammstein 1995-ös, bemutatkozó nagylemeze Herzeleid (magyarul Szívfájdalom) címmel jelent meg. A német csapat már ezzel az albummal is komoly médiafigyelemhez jutott, hiszen az eredetileg tervezett borítóval nem jelenhettek meg az észak-amerikai piacon, míg Dél-Koreában a korong hetedik trackje, a Das alte Leid okozott megoldhatatlan problémát.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szavazd meg a Rocker Rádió oldalán az 1995-ös év legjobb rockzenei albumát!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra