Múlt-kor.hu

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét

2019. február 8. 09:46 Múlt-kor

Híres elődök és utánzók

Nem a Max Headroom-incidens volt az első ilyen az amerikai televíziózás történetében, és korántsem az utolsó. A leghíresebb előd jóval egyértelműbb indokkal követte el tettét: ő volt Captain Midnight, azaz „Éjfél kapitány”, akit olyannyira feldühített az HBO áremelése, hogy 1986. április 27-én este a „Sólyom és a nepper” című filmet félbeszakítva üzent a csatornának:

Az üzenet mintegy öt percen át volt látható a képernyőkön, mielőtt az HBO technikusai urai lettek a helyzetnek. Ami a nézők számára csupán egy kisebb kellemetlenség volt, az Egyesült Államok kormánya számára komoly fenyegetést jelentett: ha amatőrök bele tudnak férkőzni a tévés műholdak adásaiba, akkor akár a katonai, illetve kémműholdakat is akadályozhatják feladataikban, de még államtitkokat is kiszivárogtathatnak.

Az FCC azonnal munkához látott, azonban a nyomozás nem várt fordulatot vett – az országszerte látott eset után 200-nál is több ember „jelentkezett” elkövetőként, hogy övé lehessen a „dicsőség”. Mind azt állították, ők Captain Midnight. A valódi „kapitány” szerencsétlenségére az HBO adásának megzavarásához különösen erős antennarendszerre volt szükség, és a betűtípus, amellyel kiírta üzenetét, csak egy viszonylag ritka grafikai modellel volt megalkotható, így két szempontból is feltűnő volt a hatóságok számára. Mint kiderült, az elkövető, John R. McDougall korábban a Central Florida Teleport nevű műholdcsatlakozó állomásnál volt mérnök.

Mivel a „hackelés” viszonylag új keletű bűncselekmény volt, McDougall még a súlyához képest minimális büntetéssel úszta meg: 5000 dollárra büntették, próbára bocsátották, és egy évre felfüggesztették amatőr rádiós jogosítványát. Tette azonban többeket rádöbbentett a műholdas rendszerek sebezhetőségére, és az ennek kihasználásával okozható kárra, így mire másfél évvel később megtörtént a Max Headroom-incidens, a műholdak bárminemű eltérítése már sokkal súlyosabb bűncselekménynek minősült, és sokkal nagyobb kockázatot vállalt az elkövető.

Manapság jóval nehezebb a televíziós adásokba beleférkőzni, azonban egyes esetekben sikerül az elkövetőknek. 2007-ben például New Jersey államban a Playhouse Disney nevű gyermekcsatornán a „Manny mester” című animációs filmsorozatot szakította félbe valaki pornográf tartalommal, 2009-ben pedig a Comcast szolgáltatóóriás egy dühös alkalmazottjának sikerült az országos sportesemény, a 43. Super Bowl amerikaifutball-meccs adásából 37 másodpercet szintén felnőttfilmmel felváltania az arizonai Tucson tévénézői számára.

A következmények továbbra is súlyosak, és az esetek többségében (ahogy a fenti kettőben is) a tettest végül kézre kerítik. A Max Headroom-eset jelenti a kivételt, és minden tévés hacker számára az aranystandardot – több, mint 30 év után is felderítetlenül örök nyomot hagyott az amerikai televíziózáson.

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra