Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Sorban dőltek az életműrekordok a Kieselbach galéria művészeti aukcióján

Sorban dőltek az életműrekordok a Kieselbach galéria művészeti aukcióján

2023. május 23. 18:03 MTI

Többek között Vaszary János, Scheiber Hugó és Paál László művének leütési ára is életműrekordot döntött a Kieselbach Galéria hétfői, klasszikusokat és moderneket felvonultató árverésén Budapesten.

<

A Nemzeti Galéria nagy sikerű kiállítása után életműrekordot ért el Vaszary János 1928 körüli Strandon (Olasz tengerpart, Strand Portorose-ban) című festménye.

A mester legjobb érett korszakából származó főmű 180 millió forintért kelt el – közölte a Kieselbach Galéria az MTI-vel kedden.

Scheiber Hugó ikonikus, 1922 körüli önarcképe is életműrekordot ért el 60 millió forintos leütési árával.

A németes expresszionizmust képviselő alkotás számos címlapon szerepelt már korábban, többek között az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum magyar avantgárdot bemutató katalógusának borítóján 2017-ben.

A galéria tájékoztatása szerint 150 év után bukkant fel az a különleges művészettörténeti ritkaság, amely az aukció egyik unikuma volt.

Paál László és Munkácsy Mihály Eső után, őszi hangulat című alkotása közös kép 1873-ból: a képen a barbizoni erdő fenséges belseje látható Paál tolmácsolásában, de a figurákat a szintén Párizsban élő barátja, Munkácsy Mihály festette rá a tájképre.

A két festő közös alkotása egy híres művészbarátság dokumentuma is egyben.

A festmény 65 millió forintért kelt el, ami a Barbizonban dolgozó magyar tájképfestő, Paál László életművében leütési rekordot jelent.

Mint írták, erős licitálási kedv jellemezte a 249 tételt felvonultató aukciót, amelyen a „derékhad” is jól teljesített: az egy-két milliós ársávban is heves licitharc alakult ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sorban dőltek az életműrekordok a Kieselbach galéria művészeti aukcióján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra