Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sokat foglalkozott a halállal Erzsébet királyné

2015. november 27. 09:50 MTI

A gyászoló Sisit és a 19. századi gyászolási szokásokat bemutató időszaki kiállítás nyílik a bécsi Hofburgban pénteken. A tárlat a kor hagyományait kívánja bemutatni Sisi osztrák császárné és magyar királyné alakján és viseletein keresztül. 

A kiállítás kurátora szerint elsősorban azt akarták szemléltetni, hogy az akkori emberek hogyan fejezték ki a külvilág felé szomorúságukat. Míg ma ennek nincsenek szabályai, a 19. században szigorú elírások szerint gyászoltak az emberek. Elsősorban mindent színt mellőzve, csak feketében jártak. A tragédia után közvetlen a fényes anyagokról is lemondtak, a gyász további szakaszaiban gyapjút és fekete selymet hordtak. Minél egyszerűbb volt a ruházat, annál inkább domináltak az ékszerek, azonban az arany és a drágakövek helyett fekete fából, fekete kristályból vagy fekete üveggyöngyökből készült díszeket hordtak.

Sisinek is számos gyászviselete volt, azonban ő egyéb alkalmakkor is szívesen hordott fekete ruhákat és kiegészítőket. Ezt a tárlaton látható 23 kiállítási tárgy is bizonyítja. A bemutatott darabok közül néhány magángyűjtőtől való, ezek nagyközönség előtt még soha nem voltak megtekinthetők. A tárlat ismertetőjéből kiderül, hogy Sisi mindig sokat foglalkozott a halállal és számos családtagja mellett volt ott az utolsó órákban. A királyné sokszor megpróbálta az eltávozottakkal felvenni a kapcsolatot, azonban az udvarban gyakran kinevették őt ezért.

Kétszer is el kellett búcsúztatnia gyermekeit, hiszen Zsófia lánya kétévesen halt meg tífuszban édesanyja karjai között, Rudolf fia pedig később öngyilkos lett. Lánya halála után Sisi távolságtartó lett, vélhetően önvédelemből. A Mater dolorosa, avagy a gyászoló Erzsébet császárné című kiállítás május 22-ig látható Bécsben. A hónap minden második péntekén a kurátor Olivia Lichtscheidl tart tárlatvezetést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sokat foglalkozott a halállal Erzsébet királyné

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra