Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sohasem uralkodhatott a Róma és Egyiptom közös örökösévé kikiáltott „kis Caesar”

2019. szeptember 16. 18:24 Múlt-kor

Találkozás az édesapával

Caesar Kr. e. 46-ra igazi győztesnek tekinthette magát, miután úgy tűnt, sikerült stabilizálnia egyeduralmát Rómában. Kleopátra ekkor érkezett az alig egyéves gyermekkel együtt Rómába, hogy bemutassa neki fiát.

Egyiptom uralkodónője ezzel egy időben kezdett el új pénzeket veretni országában, amelyeken saját magát Vénusz római istennő jelképeivel látta el (Vénuszt egyúttal a Julius nemzetség isteni ősének is tekintették Rómában), de Ízisz egyiptomi istennő egyes tulajdonságait is magáénak tüntette fel.

Az új érmék azonban nem csupán Kleopátrát tüntették fel emberfeletti lényként: Kaiszariónt a római Cupido (Vénusz fia) és az egyiptomi Hórusz (Ízisz fia) tulajdonságaival felvértezve ábrázolták.

Uralkodása során Kleopátra számos egyiptomi templomban ábrázoltatta magát istenanyaként, fiát pedig hasonlóan természetfeletti örököseként.

Mi következett azonban Kaiszarión hivatalos apaságából? A gyermek nemigen tudott jelentőségteljes kapcsolatot kialakítani Caesarral, arra azonban számos nyom utal, hogy Caesar hivatalosan is elismerte a maga részéről fiaként.

Nem egészen három évvel születése után azonban Caesar már halott volt, miután politikai ellenfelei látványos leszámolás keretében meggyilkolták.

Kaiszarión azonban sosem lépett elő Caesar hivatalos örökösévé: az „örökös diktátor” végakaratában világosan szerepelt, hogy tisztségét a római hagyományoknak megfelelően fogadott fiára, a felnőtt Octaviusra szándékozta hagyni.

A Caesar halála által keltett zűrzavarban Octavius legfőbb gondja örökségének biztosítása volt, és szisztematikusan kijelölte, kik jelentik erre a legnagyobb veszélyt. Végül a Rómához tartozó óriási területeket háromfelé osztották Caesar korábbi szövetségeseivel, Marcus Antoniusszal és Lepidusszal.

Antonius megragadta a lehetőséget, hogy közel férkőzhessen Kleopátrához, és Egyiptomban rendezkedett be. Amellett, hogy három közös gyermekük született, Antonius nyíltan Kaiszariónt ismerte el Caesar jogos örököseként – Octaviusszal szemben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sohasem uralkodhatott a Róma és Egyiptom közös örökösévé kikiáltott „kis Caesar”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra