Múlt-kor.hu

Sírköveket szállító középkori hajóroncsra bukkantak Anglia partjainál

Sírköveket szállító középkori hajóroncsra bukkantak Anglia partjainál

2022. július 29. 19:24 Múlt-kor

A Bournemouth-i Egyetem közleménye szerint egy, a hajótest fájának dendrokronológiai vizsgálata alapján a 13. századra datálható hajóroncsot találtak a délnyugat-angliai Poole-öbölben.

A ritka leletet egy, az öbölben haladó bérhajó legénysége észlelte.

Tom Cousins régész szerint az itteni, alacsony oxigéntartalmú víz, valamint a tengerfenék homok- és kőösszetétele együtt járult hozzá ahhoz, hogy a klinker jellegű (azaz egymást átfedő deszkákból épült) hajó egyik fele épségben fennmaradt az évszázadok során.

A hajó, amely írországi tölgyfák anyagából készült, a Dorset megyei Purbeck-szigeten kitermelt követ szállított.

Ez a kő rendkívüli csiszolhatóságáról nevezetes, és nem csupán a Brit-szigeteken, de az európai kontinensen is a gótikus építészet egyik kedvelt építőanyagának számított.

A hajóroncsból a nyers kőrakomány mellett egy nagyméretű főzőüst, malomkővé formált purbecki sziklák, valamint több, ugyancsak a különleges anyagból készült sírkő is előkerült.

Ezek egyikét egy kerekített kereszttel díszítették, ami a 13. század elején volt jellemző, míg a többire a század közepén legnépszerűbb, a végeinél szétálló karú keresztet véstek.

Korábban nem találtak arra utaló nyomot, hogy a két stílusú keresztet egyazon időben alkalmazták volna a sírkődíszítésben – mondta el Brian és Moira Gittos, az egyházi műemlékekkel foglalkozó Church Monuments Society szakértői.

A sírköveket feltehetően egy helyi kőfaragó műhelyben dolgozták ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sírköveket szállító középkori hajóroncsra bukkantak Anglia partjainál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra