Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Shackleton utolsó hajóját találták meg a kanadai partoknál

Shackleton utolsó hajóját találták meg a kanadai partoknál

2024. június 14. 12:20 Múlt-kor

A roncsvadászok megtalálták azt a hajót, amellyel a híres sarkkutató, Ernest Shackleton utolsó útjára indult. Az elsüllyedt „Quest” nevű hajóra a kanadai Új-Fundland partjainál leltek rá a tenger mélyén. A neves felfedező 1922. január 5-én halt meg szívrohamban a fedélzeten, miközben megpróbálta elérni az Antarktiszt.

<

A Quest 1962-es elsüllyedéséig szelte a habokat, de az igazi jelentőségét a Shackletonhoz fűződő korábbi kapcsolat miatt érdemelte ki. A brit-ír származású felfedezőt az antarktiszi hőstettei miatt ismeri a világ. Shackleton az elsők között fedezte fel a fagyos vadon világát.

A 38 méter hosszú, schooner kötélzetű gőzhajó maradványait vasárnap fedezte fel a Labrador-tenger fenekén a Kanadai Királyi Földrajzi Társaság (RCGS) által vezetett csapat. A szonárberendezés 390 méteres vízben találta meg a szinte függőlegesen ülő roncsot a tengerfenék azon részén, amelyet a múltban valamikor átmostak az áthaladó jéghegyek. A főárbóc eltört és a hajó bal oldalán lóg, de egyébként a roncs jó állapotúnak tűnik.

A Quest utolsó napjaiban norvég fókavadászokat szolgált. Elsüllyedését a vastag tengeri jég okozta, amely átszúrta a hajótestet, és a mélybe taszította. A sors iróniája, hogy pontosan ugyanez történt Shackleton Endurance nevű hajójával is, amely az 1914-1917-es Imperial Trans-Antarktiszi Expedícióján került a hullámsírba. Szerencsére az 1915-ös Endurance és az 1962-es Quest legénysége is túlélte a katasztrófát.

Az elsüllyedt Endurance legénységéből sokan követték Shackletont utolsó, 1921-1922-es sarki missziójára, immár az új hajó, a Quest fedélzetén. Az eredeti terv szerint az Alaszkától északra fekvő Északi-sarkvidéket fedezték volna fel, de amikor a kanadai kormány megvonta a pénzügyi támogatást, az expedíció az Antarktisz felé vette az irányt.

Az új küldetés az volt, hogy feltérképezzék az Antarktisz szigeteit, mintákat gyűjtsenek, és olyan helyeket keressenek, ahol infrastrukturális telepeket, például időjárás-állomásokat építhetnek.

Shackleton azonban nem érte el célját, mivel szívelégtelenség következtében összeesett a fehér kontinens elérése előtti utolsó állomáson, Dél-Georgia szigetén. Mindössze 47 éves volt.

Halála után a Quest más fontos küldetéseken is részt vett, többek között az 1930-31-es Brit Sarkvidéki Légi Útvonal Expedícióban, amelyet Gino Watkins brit felfedező vezetett, aki maga is tragikus módon, 25 évesen halt meg Grönlanon. Ezt követően a hajót sarkvidéki mentésben is alkalmazták, majd a második világháború alatt a Kanadai Királyi Haditengerészetnél szolgált, mielőtt átadták volna a fókavadászoknak.

Az RCGS csapat tagjai kiterjedt kutatást végeztek, hogy megtalálják Quest végső nyughelyét. Az információkat hajónaplókból, navigációs feljegyzésekből, fényképekből és a hajó elvesztésével kapcsolatos vizsgálat dokumentumaiból gyűjtötték össze. A kiszámított elsüllyedési hely a Labrador-tengeren nagyjából pontos volt, bár a koordinátákat egyelőre nem osztották meg a nyilvánossággal. Egy második vizsgálat a roncsnál, valószínűleg még ebben az évben, átfogóbb kutatást fog végezni.

A felfedező több mint egy évszázaddal a halála után is nagy érdeklődést vált ki. Minden évben emberek százai keresik fel a sírját Dél-Georgia szigetén, hogy leróják kegyeletüket a férfi előtt, akit a legénysége egyszerűen csak „A főnökként” ismert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Shackleton utolsó hajóját találták meg a kanadai partoknál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra