Múlt-kor.hu

Senki sem parancsolhatott az amerikai modernizmus első nagyasszonyának, Georgia O'Keeffe-nek

Senki sem parancsolhatott az amerikai modernizmus első nagyasszonyának, Georgia O'Keeffe-nek

2021. február 11. 18:10 Balázs-Piri Krisztina

Sivatagi show

A sivatagot az élettől kapta nagy ajándékként. A gazdag örökösnő és műgyűjtő Mabel Dodge Luhan meghívására érkezett Új-Mexikóba, ahová aztán minden nyáron visszatért. Rossz nyelvek szerint nem szívesen ápolta otthon betegeskedő férjét, és nemcsak az örökösnővel, de annak férjével is ágyba bújt néhanap.

Mégis tény, ami tény: amikor 1946-ban Stieglitz meghalt, Georgia ott volt a New York-i betegágy mellett. Utána azonban végleg letelepedett Új-Mexikóban. Vett egy romos házat Abiquluban, 1949-től ez a felújított otthon lett a búvóhelye.

Házsártos természetéről sok legenda született, állítólag csak ő mondhatott fel a cselédjeinek, hiszen neki „senki sem parancsolhatott”. Kivéve talán egy Juan Hamilton nevű fiatalembert, aki 1973-ban érkezett Abiquluba, és sikerült Georgia bizalmába férkőznie. Vad hírek keringtek a párról: Juan azt állította, hogy a szellemek küldték a művészhez, aki hitt neki, „szellemnyelven” gyakran társalogtak is.

Sok régi barát aggódott, hogy a fiatal férfi kihasználja az idősödő nőt, mások úgy ítélték meg, hogy Juan őszintén törődött vele. 1984-ben Juan például rájött, hogy nincs kórház a környéken, és ezért Santa Fébe költöztette a már akkor gyakorlatilag vak asszonyt, aki 1986 tavaszán ott is halt meg.

Georgia O’Keeffe hatása óriási volt az utódokra. A művész, akinek életét Joan Allen és Jeremy Irons főszereplésével filmre vitték, és akinek arcképét postabélyegeken is forgalomba hozták, teret nyitott a modern amerikai képzőművészetnek, és egyben a női tehetségeknek is. Fekete-fehér, szinte szerzetesi öltözékeivel az op-artra, Victor Vasarelyre, és áttételesen jelentős divattervezőkre, így Coco Chanelre, Pierre Cardinre és Christian Diorra is hatott. Műveivel ma a világ minden múzeumában vagy galériájában találkozhatunk, szimbolikus, hogy munkásságát már 1977-ben Szabadság-érdemrenddel jutalmazták: ez az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Senki sem parancsolhatott az amerikai modernizmus első nagyasszonyának, Georgia O'Keeffe-nek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra