Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Senki nem tudta megszelídíteni Lola Montezt, a 19. század botrányhősét

Senki nem tudta megszelídíteni Lola Montezt, a 19. század botrányhősét

2023. január 17. 14:20 Balázs-Piri Krisztina

Póktánc felnőtteknek

Legközelebb Londonban tűnt fel, ahol újabb férjet talált: George Traffard jómódú gárdahadnagyot, aki Lolával való találkozása előtt gazdag örökséghez jutott. Ám Traffard csak rövid időt tölthetett az asszonnyal, Lola ugyanis elvált tőle, és Amerikában kezdett új életet.

Korabeli sikerein ne lepődjünk meg, póktáncnak nevezett előadásain addig emelte mozgás közben a szoknyáját, hogy látszódjék: nem visel alsóneműt.

Másik attrakciója a korabeli bulvársajtó szerint abból állt, hogy lovaglópálcájával férfiakat fenekelt el a színpadon, azokat, akik a történet szerint valamiképpen megalázták őt.

Bajorországi emlékeiből színdarabot íratott, a főszerepet természetesen magára osztotta. Utolsó házasságát egy San Francisco-i üzletemberrel kötötte, Patrick Hull segítségével pedig szépségtanácsait is megjelentette könyv formájában.

1855–1856-ban eljutott Ausztráliába is, ahol kalandkereső aranyásók előtt lépett fel, az oda- és visszaúton póktáncával szórakoztatta a nagyérdeműt.

Az utolsó botrány, ami vele volt kapcsolatos, éppen egy titokzatos útitársról szólt, aki rejtélyes körülmények között tűnt el a hajóról…

Hősnőnk még 40 éves sem volt, amikor – valószínűleg szifiliszben – meghalt. Élete vége felé vallásos lett, és a kiszolgáltatott nők megsegítésével jótékonykodott. A brooklyni Green Wood temetőben nyugszik, sírkövén ez áll: Gilbert Eliza kisasszony, elhunyt 1861. január 17-én. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Senki nem tudta megszelídíteni Lola Montezt, a 19. század botrányhősét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra