Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Senki nem tudta megszelídíteni Lola Montezt, a 19. század botrányhősét

Senki nem tudta megszelídíteni Lola Montezt, a 19. század botrányhősét

2023. január 17. 14:20 Balázs-Piri Krisztina

A természet ajándéka

1846-ban Lola Münchenbe utazott, hogy táncosnői állást pályázzon meg a bajor királyi színházban. Talán hallott arról, hogy I. Lajos király bőkezűen támogatja a művészeteket, és maga is imádja a népünnepélyeket.

Amikor trónörökösként 1810. október 12-én feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, hatalmas fogadást tartottak, amelyre Lajos minden alattvalóját meghívta, a hagyomány szerint ez vetette meg az azóta is világhírű Oktoberfest alapjait.

Lola számítása bevált. A király audiencián fogadta, és igaz vagy sem, „érdeklődve fordult formás keblem felé, és azt kérdezte: természet vagy művészet?” Ezek után a táncosnő öltözéke kigombolásával mélyebb betekintést engedett, hogy a király „láthassa a természet ajándékát.”

Bár lehet, hogy mindez csupán Lola élénk fantáziájának a szüleménye, az kétségtelen tény, hogy Lajos teljesen belehabarodott a fiatal nőbe. „Megbabonázott” – mondta később a tanácsosainak.

Hosszú órákat töltött a táncosnő budoárjában, és naponta írt hozzá terjedelmes és szenvedélyes verseket. Megtette tanácsadójának, grófnővé nevezte ki, nagy életjáradékot és palotát ajándékozott neki, vakon teljesítve egyéb, igen sokba kerülő kívánságait. Ráadásul az államügyeket is vele beszélte meg, tiltakozó minisztereit, többek között Karl von Abelt, a belügyminisztérium hihetetlen tekintélyű vezetőjét is menesztette.

Mindenki, az egyház is felháborodott: kiátkozással fenyegették meg az erkölcstelen királyt, aki pedig mindvégig tagadta, hogy szexuális kapcsolat lenne közte és a Marie von Lansfeld néven szereplő Lola között.

Az uralkodó korát és egészségi állapotát figyelembe véve ez nem is teljességgel kizárt. Az önéletrajzában Lola meglepő szemérmességgel hallgatta el a kapcsolat intim részleteit.

1848 tavaszán aztán az európai forradalmak lázában a bajor nép is megelégelte a dolgot: a király lemondott Miksa fia javára, Lola pedig a koronaékszerek felével és jóval fiatalabb szeretőjével Svájcba szökött.

Jellemző módon a távozása előtt még provokálta a háza előtt összegyűlt, hógolyókat, majd köveket dobáló tömeget. Az erkélyen állva pezsgőspoharát a tüntetőkre emelte…

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Senki nem tudta megszelídíteni Lola Montezt, a 19. század botrányhősét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra