Múlt-kor.hu

Saját unokájának apja is lehetett Casanova, a világhírű nőcsábász

Saját unokájának apja is lehetett Casanova, a világhírű nőcsábász

2018. augusztus 27. 18:53 Múlt-kor

A „hódító”

Casanova saját bevallása szerint több mint 120 nővel volt élete során, írásaiból az tűnik ki, nem csupán a szexet, de a nőket önmagukért is szerette – igyekezett nem csupán a legszebbeket, de egyúttal a legintelligensebbeket meghódítani. Érzéke volt ahhoz, hogy egy olyan korban, amikor ez szokatlan volt, egyenlő félként bánjon a nőkkel.

E viselkedés nem volt azonban minden esetben érvényes: Casanova sötét oldalához tartozott a nemi erőszak, sorozatos nemi betegségei, és a szüzek iránti különös érdeklődése is – gyakran eljátszotta, hogy feltétlen szerelmet vall nekik, majd szeretkezés után azonnal megszakított velük minden kapcsolatot. Sokszor ellentmondott saját, írásaiban rögzített ízlésének is, amikor nem „fizikailag és szellemileg is stimuláló” nőkkel, hanem vadidegenekkel, illetve utcai prostituáltakkal is lefeküdt.

Casanova talán legbotrányosabb viszonya – legalábbis mai szemmel – a Leonildával kapcsolatos eset volt. Ifjúkorában, még papnövendékként folytatott viszonyt egy Donna Lucrezia nevű házas velencei nemesasszonnyal, majd annak 17 éves húgával, Angelicával, néhány héttel annak esküvője előtt. Donna Lucreziának született Casanovától egy lánya, akit férjével törvényes gyermekükként neveltek fel.

Nem tisztázott, hogy Casanova és Leonilda hogyan találkoztak, illetve hogy tudtak-e a kettejük közti valódi kapcsolatról. Annyi azonban bizonyos, hogy a lány 16 évesen leendő férjeként mutatta be családjának Casanovát. A házasság végül nem valósult meg, azonban Casanova ismét ágyba feküdt Donna Lucreziával, és Leonilda is tanúja volt az esetnek. Casanova írásaiban azt állítja, ekkor nem közösült Leonildával, később azonban arról ír, néhány év múlva ismét találkoztak, és ekkor viszonyba kezdtek, amelyből gyermek is született – ha hihetünk saját írásának, Casanova nemzette saját unokáját is.

A különösebb esetek közé tartozik egy bizonyos Bellino nevű személlyel való kapcsolata is. Bellino a korban még gyakori kasztrált énekesek egyikének adta ki magát, Casanovának azonban az a sejtése támadt, hogy Bellino valójában nő. Idővel sikerült a kérdés végére járnia: Bellino valójában egy Teresa Lanti nevű lány volt, aki nem csak férfi ruhákat, de még egy péniszutánzatot is viselt. Lantinak is született gyermeke Casanovától, akit azonban nem fiaként, hanem öccseként nevelt fel.

Hallatlanul erkölcstelen életvitele ellenére Casanova sem volt immúnis azonban a szívfájdalomra: egy általa csak Henriette-nek nevezett francia nemesasszonnyal folytatott, mindössze három hónapos viszonya egész életén át tartó nyomot hagyott a lelkén. Saját leírása szerint Henriette volt a tökéletes nő: intelligens és gyönyörű arisztokrata, aki nem szerelmet keresett, csupán menekvést a saját mindennapi életéből. Amikor a nő elhagyta Casanovát, és visszament családjához, gyakorlatilag kisemmizte, és még a szívét is összetörte. Sok éven át leveleztek, de többé sosem találkoztak.

Casanovát korántsem tartották kora legszebb férfijának, azonban ifjúkorának sármja és karizmája gyakorlatilag ellenállhatatlanná tette. Ahogy emlékirataiban elmondja, „értékem a féktelen önbizalom volt, amelyben kételkedni tapasztalatlanságom nem engedett.” Tanulmányai és műveltsége mellett ráadásul gyors észjárása volt, ami miatt mindenhol kiváló társalgópartnerként tartották számon. Utazásai során megismerkedett Voltaire-rel, Nagy Katalin orosz cárnővel, Benjamin Franklinnel és Mozarttal is.

Minden hibája ellenére Casanova korának egyik legérdekesebb személyisége, aki több száz éve táplálja a társadalom fantáziáját, könyvek, filmek, és komoly történészi értekezések tömkelegének is alapjául szolgálva. Franciaországban napjainkra egyfajta nemzeti kinccsé vált sorozatos párizsi tartózkodásaival. Önéletrajzának, a franciául írt „Histoire de ma vie”-nek („Életem története”) eredeti példányát a francia Bibliothèque Nationale őrzi, amely 2010-ben 9,6 millió dollárért vásárolta meg. A művet eredeti formájában csak 1960 óta ismerheti a közönség, előtte kizárólag cenzúrázott változatokban adták ki több nyelven.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Saját unokájának apja is lehetett Casanova, a világhírű nőcsábász

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra