Múlt-kor.hu

Római kori amfiteátrumot tártak fel Angliában

Római kori amfiteátrumot tártak fel Angliában

2021. október 29. 10:47 MTI

Ritka római kori anfiteátrum feltárásán dolgoznak régészek a kelet-angliai Richboroughnál, a szakemberek szerint az egész római birodalom területén mintegy húsz ilyen építmény lehetett – adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

Az amfiteátrumban mintegy kétezer éve akár ötezer ember is szórakozhatott olyan rendezvényeken, mint gladiátorvidalok, vadállatvadászatok vagy nyilvános kivégzések. Ebben a térségben volt ugyanis az egyik legfontosabb római kori település a brit-szigeteken.

Az akkor még Rutupiae néven ismert település békés kikötőváros volt a 3. századig, amikor megerősítették az Északi-tenger szász fosztogatói ellen. A védelmi rendszereket a 4. században újjáépíttették, és a szász partszakaszon ez lett a legjelentősebb erődváros. Egyben ez lett a kivonulás utolsó központja is: az 5. században innen indultak haza az utolsó britanniai légiók, és itt épült meg később az első keresztény templom is a szigetországban.

A koronavírus-járvány miatt tavaly el kellett halasztani a feltárások megkezdését, idén ősszel láttak hozzá a régészek a hatalmas feladathoz. „Tudtuk, hogy van itt egy amfiteátrum, mert 1849-ben végeztek részleges feltárást. Szóval volt elképzelésünk róla, de többet akartunk megtudni” – mondta Paul Pattison történész.

Az amfiteátrum maradványai egy alacsony, de kiemelkedő hegyen vannak, közel az egykori római kori településhez.

Az elmúlt hetekben sikerült feltárni azt is, hogy miként épült. Külső falai legalább hat méter vastagok voltak, tőzegtéglából készültek, az aréna belső falai helyileg bányászott mészkőtéglákból készültek.

„Felfedeztük, hogy a fal belső részét vakolták, majd bepucolták. És az aréna falain festékmaradványokat is találtunk” – mondta a történész.

A Nagy-Britanniában feltárt 15 vagy 16 amfiteátrum egyikét sem tervezték meg ilyen gondosan, ez egy nagyon ritka lelet. Az egész római birodalom területén 19 vagy 20 ilyen építmény lehetett – tette hozzá Pattison.

A régészek feltártak egy kicsiny helyiséget ajtónyílással, ahol a vadállatokat tarthatták, mielőtt kiengedték őket az arénába. Találtak egy különösen ép macskacsontvázat, lemészárolt állatok csontjait, továbbá érméket, ékszereket, edénytöredékeket, amelyek mind arról tanúskodnak, hogy a várost polgárok lakták a római kor idején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Római kori amfiteátrumot tártak fel Angliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra