Múlt-kor.hu

Ritka felvételeket mutattak be Ernest Shackleton híres antarktiszi expedíciójáról

Ritka felvételeket mutattak be Ernest Shackleton híres antarktiszi expedíciójáról

2016. április 11. 13:00 MTI

Kiállítás nyílt a hét végén Manchester Központi Könyvtárában Ernest Shackleton brit felfedező 1914-es antarktiszi expedícióját megörökítő páratlan felvételekből. A celluloidon és törékeny üveglemezen őrzött negatívokat a földrajzi társaság raktáraiban őrizték több mint 80 éven át.

A kiállítást szervező brit Királyi Földrajzi Társaság szerint az újonnan digitalizált felvételek korábban soha nem látott részletességgel mutatják be az expedíciós csapat epikus túlélési küzdelmét, mielőtt hajójuk megrekedt a jégtáblák között és azután, hogy elsüllyedt. A kiállítás középpontjában az a több mint 90 felvétel áll, amelyet a brit felfedező hivatalos expedíciós fotográfusa, Frank Hurley készített és a legzordabb körülmények között is megmentette őket, hogy az emberi túlélést dokumentálhassa. A celluloidon és törékeny üveglemezen őrzött negatívokat a földrajzi társaság raktáraiban őrizték több mint 80 éven át.

"Mint a modern dokumentarista fotográfusok egyike, az ausztráliai születésű Hurley azt remélte, hogy felvételei a lehető legnagyobb méretekben lesznek láthatóak. Száz évvel később szándéka megvalósult, hatalmas másolatok - néhányuk 2-2 méteres méretben - készültek, ezek állnak a kiállítás középpontjában, lenyűgözve és csodálattal töltve el nézőiket" - magyarázta a földrajzi társaság szóvivője.

Shackleton 1914-ben indult hajójával a Déli-sark meghódítására. A hajó azonban megrekedt a jégtáblák között, és jégpáncél tíz hónappal később elsüllyesztette. Az expedíció tagjai 1916 áprilisáig éltek a jéghátán, majd három mentőcsónakkal sikerült eljutniuk az Elefánt-szigetre. Onnan Shackleton és öt társa az egyik csónakkal átkelt a György király-szigetre. Tizenhat napi tengeri út után kötöttek ki, és indultak segítségért a bálnavadászokhoz. Végül az expedíció minden tagja épségben hazatért.

Ritka felvételeket mutattak be Ernest Shackleton híres antarktiszi expedíciójáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra