Múlt-kor.hu

Rendkívül ritka, kelta kori ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnokban

Rendkívül ritka, kelta kori ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnokban

2016. december 2. 09:18 MTI

Rendkívül ritka, a kelta korból származó ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szolnoki Damjanich János Múzeum lelőhely-felderítési programja keretében - közölte a múzeum régésze csütörtökön az MTI-vel.

Kovács Péter tájékoztatása szerint a Kr. e. 4. század vége és a Kr. e. 3. század közepe közötti időszakból származó pénzérméhez hasonló leletet legutóbb 116 évvel ezelőtt talált Jász-Nagykun-Szolnok megyében Hild Viktor. Hozzátette: a neves régiséggyűjtő által fellelt két pénzérmét azonban a második világháború során a szovjetek elvitték. A régész szerint az Al-Duna vidékén és a Balkánon kerülhet elő leginkább ilyen lelet, a Kárpát-medencében ritkaságnak számít. Tájékoztatása szerint a napokban előkerült ezüstérme II. Philipposz makedón király tetradrachmájának (ókori pénzérméjének) utánzata.

A 14 gramm súlyú, 24-szer 23 milliméter átmérőjű, 5 milliméter vastag érme jó minőségű veret. A hátlapján egy lovas látható kezében pálmaággal, az előlapon pedig egy babérkoszorús Zeusz-fej - közölte. Kovács Péter arról is beszámolt, hogy a pénzérmét még az idén egy numizmatikai kiadványban publikálják. Megtekinteni a 2017 őszén megrendezendő, Jász-Nagykun-Szolnok megye vaskorát feldolgozó tematikus régészeti kiállításon lehet majd - fűzte hozzá. Kérdésre elmondta: az ezüst pénzérme pontos előkerülési helye nem nyilvános.

Rendkívül ritka, kelta kori ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnokban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra