Múlt-kor.hu

Rejtélyes minikerekeket találtak egy rézkori gyermeksírban

Rejtélyes minikerekeket találtak egy rézkori gyermeksírban

2019. augusztus 2. 10:11 MTI

Szokatlan sírmellékletre, két parányi agyagkerékre bukkantak német régészek egy rézkori - 4-5 ezer éves - gyermeksírban Svábföldön, a bajorországi Wallersteinközségben egy építési területen.

A bajor műemlékvédelmi hivatal szerint ebből a korszakból hasonló miniatűr kereket eddig csak egy-egy példányban találtak a régészeti lelőhelyeken, és funkciójukat sem lehetett közelebbről meghatározni. Bajorországban ez az első páros lelet a maga nemében.

Az öt centiméter átmérőjű agyagkerekek az évezredek során olyan törékennyé váltak, hogy a német régészek csak az őket övező talajjal együtt tudták biztonságban egy restaurátorműhelybe szállítani, ahol csak később bontják ki és vizsgálják meg őket közelebbről.

A sírban eltemetett gyermek életkorát fogai alapján hét év körülire teszik a szakértők.

A minikerekek rendeltetése mindmáig teljesen ismeretlen, és hasonló leletekre eddig csak a Kárpátok térségében bukkantak, sírokban - közölte a műemléki hivatal szóvivője.

A régészek úgy gondolják, hogy az apró kerekeket nem játékszer gyanánt helyezték a halott gyermek mellé, inkább szimbolikus vagy kultikus adományként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rejtélyes minikerekeket találtak egy rézkori gyermeksírban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra