Múlt-kor.hu

Programsorozat idézi meg Francisco de Zurbarán, a spanyol aranykor festőjének életművét

Programsorozat idézi meg Francisco de Zurbarán, a spanyol aranykor festőjének életművét

2021. szeptember 28. 12:01 MTI

A programsorozat nem csak a festő Szépművészeti Múzeumban bemutatott munkáira hívja fel a figyelmet, csütörtökön az Uránia Moziban egyetlen alkalommal lesz látható Arantxa Aguirre Zurbarán és tizenkét fia című filmje.

Az 1598-ban született Francisco de Zurbarán elsősorban biblikus tárgyú műveiről vált ismertté. A Cervantes Intézet Fedezd fel Zurbaránt! programsorozata mindenekelőtt a festő Szépművészeti Múzeumban bemutatott munkáira hívja fel a figyelmet.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban bemutatják Arantxa Aguirre 2020-as filmjét is. A vetítés vendége Mar Borobia, a Thyssen-Bornemisza gyűjtemény régi képtárának vezető kurátora lesz – közölte az MTI-vel a Cervantes Intézet.

Mint a közlemény emlékeztet, Zurbarán életművében kiemelkedő helyet foglal el az az 1640 körül Sevillában, talán az Újvilág számára festett, tizenhárom vászonképből álló sorozat, amely Jákobot és tizenkét fiát életnagyságban ábrázolja. A képsorozat darabjai a közelmúltban hosszú idő után egyesültek újra egy, az Egyesült Államokban rendezett kiállítássorozat alkalmából.

Pénteken Mar Borobia tart előadást Zurbarán vallási témájú festészetéről a Cervantes Intézetben, majd Lantos Adriánával, a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátorával folytat eszmecserét a Zurbarán: realizmus és misztika címmel rendezett beszélgetésen.

A két szakember többek között Zurbarán képeinek az Újvilágba utaztatásáról, valamint Izrael tizenkét törzséről és a sevillai „aranykorról” is mesél.

A sorozat felvezetéseként a Cervantes Intézet Művészeti pirulák elnevezéssel online sorozatot is indított, amelyben Lantos Adriána Zurbarán Budapesten látható alkotásainak titkait tárja fel.

A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye az intézmény egyik legféltettebb kincse. Azon túl, hogy a művek száma is jelentős – mintegy 120 festmény –, a kollekció gazdagsága és változatossága is egyedülálló, a madridi Prado Múzeumon kívül más intézmény nem büszkélkedhet hasonlóval.

A látogatók hű képet kaphatnak a spanyol művészet 15. és 19. század közötti időszakáról, más munkák mellett három – a mester különböző alkotói korszakaiból származó – Zurbarán-festményen keresztül – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Programsorozat idézi meg Francisco de Zurbarán, a spanyol aranykor festőjének életművét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra