Múlt-kor.hu

Pótolják a győri városháza első világháború során elrekvirált tűzharangját

Pótolják a győri városháza első világháború során elrekvirált tűzharangját

2021. augusztus 11. 13:51 MTI

Győr szabad királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából az önkormányzat pótolja az első világháború alatt a városháza tornyaiból eltűnt harangokat. Szerdán 37 harang érkezett az innsbrucki Grassmayr harangöntödéből a megyeszékhelyre, amelyeket a Baross híd felőli kistoronyba emeltek be.

Dézsi Csaba András polgármester a beemelés előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kecskeméti városháza harangjátéka mellett az ország legnagyobb harangjátéka lesz a győri. Közölte: valamennyi harang az innsbucki Grassmayr harangöntödében készült idén nyáron, ahol 1599 óta öntik a harangokat.

A bronzharangok játéka hangterjedelemben három oktávot ölel fel, a hatvonalas C hangtól a háromvonalas C hangig terjed a skála - tette hozzá. A harangjáték szeptemberben indul.

A polgármester elmondta, hogy az 1805-ben öntött és az első világháború során elrekvirált tűzharang helyébe is egy öntött új harang érkezik a nyugati toronyba, várhatóan december 6-áig.

A tűzharang később a negyed, fél, háromnegyed és egész ütéseket üti majd, emellett lengetve, harangnyelvvel is megszólalhat a nagyobb ünnepségek alkalmával.

Dézsi Csaba András úgy fogalmazott, hogy a harangjáték zene, így az emberek lelkéhez szól, ami különösen fontos a járványos időszakot követően, emellett turisztikai vonzerővel is bír. Most Balázs harangszakértő azt mondta, hogy európai kitekintésben az egyik legpontosabb hangolású harangjátéknak tekinthető a győri.

A harangokat egyedileg készítették, 1100 Celsius-fokon öntötték, különlegességüket pedig a forma kialakítása adja, mert véglegesen az határozza meg a hangjukat - közölte. Kiemelte azt is, hogy a másik különlegesség a hangterjedelem, mert a három oktáv annyira széles, hogy a könnyűzenei és a klasszikus zenei irodalomnak szinte a legtöbbjét el tudja játszani.

A harangok mintegy félszáz zeneszámból fognak játszani - mondta Most Balázs, hozzátéve, hogy kialakítanak egy évközi blokkot, amelyben hétköznap húsz zeneszámot játszanak majd, hétvégenként pedig öt tematikus - matiné, operett, népdal, klasszikus és könnyűzenei - blokkból játszanak. A könnyűzenei blokkot az önkormányzat szavazásra bocsátja közösségimédia-felületein - jelezte.

Mindezek mellett a nagyobb egyházi és állami ünnepekre is összeállítják az ünnepi zenei programot - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pótolják a győri városháza első világháború során elrekvirált tűzharangját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra