Múlt-kor.hu

Pont került a nácik által elrabolt hegedű ügyének a végére

Pont került a nácik által elrabolt hegedű ügyének a végére

2022. január 3. 15:10 MTI

Kártérítés fizetésével lezárult az évek óta tartó vita egy nácik által rabolt ritka Guarnieri-hegedű sorsáról – jelentette be az óév utolsó napján a bajorországi Franz Hofmann és Sophie Hagemann Alapítvány.

Az alapítvány 285 ezer euró (105 millió forint) kártérítést fizetett Felix Hildesheimer zsidó zeneműkereskedő örököseinek. A teljes összeget átutalták az előző nap – közölték.

Hildesheimer 1938-ban vásárolta az 1706-ban Itáliában készült hangszert, nem sokkal később azonban zsidóként kénytelen volt eladni házát és zeneműkereskedését, 1939-ben pedig öngyilkos lett.

Sophie Hagemann, a zenei alapítvány 2010-ben meghalt társalapítója 1974-ben vásárolta meg a hegedűt, és maga játszott rajta.

Mivel a vásárlás jóhiszeműen történt és az alapítvány segített az eredet tisztázásában, a nácizmus idején eltulajdonított kulturális javak visszaadásával kapcsolatban javaslatokat megfogalmazó német bizottság 2016-ban nem ajánlotta a hegedű visszaadását, csak azt javasolta, hogy anyagilag kártalanítsák az örökösöket.

A javaslatot akkor mindkét fél elfogadta, az ambergi székhelyű és a fiatalok hegedűoktatását főleg Nürnberg környékén támogató alapítvány azonban halogatta a fizetést, majd 2021 elején meg is tagadta azzal az indoklással, hogy szerintük az egykori tulajdonos „nem olyan módon veszítette el a hangszert, amely alapján az örökösök igényt tarthatnának rá”.

Ezzel azonban az alapítvány csak még rosszabbul járt, mert a restitúciós bizottság a kártérítés javasolt összegét ez év decemberének elején 100 ezer euróról 285 ezer euróra emelte, és leszögezte, maguk az érintett felek sem vitatják, hogy az értékes hegedűt a náci üldöztetés következtében veszítette el a család.

Közben 2021 folyamán az alapítvány új elnökséget választott, amely állást foglalt a „méltányos megoldás” mellett. A kártérítés megfizetésével kevesebb mint felére csökkent az alapítvány vagyona, de keresik a módját annak, hogy az eredeti céloknak megfelelően folytatódhasson a szervezet tevékenysége – közölték. Az alapítvány szerint megegyeztek az örökösökkel arról, hogy igyekeznek „a megértés hangszerévé” tenni a Guarnierit.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pont került a nácik által elrabolt hegedű ügyének a végére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra