Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pillanatok alatt elkelt egy 150 éves guillotine Franciaországban

2018. július 12. 14:31 MTI

Egy francia milliomos vásárolt meg egy szerdai párizsi aukción 8008 euróért (2,6 millió forintért) egy guillotine-t. A guillotine áruba bocsátása miatt azonban sokan tiltakoztak Franciaországban, ahol 1981-ben eltörölték a halálbüntetést.

<

A 150 éves, kicsorbult élű, három méter magas guillotine a Drouot akciósház szerint csupán egy másolat, sohasem végeztek vele ki senkit. Egy alkalommal kiállították egy kínzásokat bemutató kiállításon Párizsban. A guillotine áruba bocsátása miatt azonban sokan tiltakoztak Franciaországban, ahol 1981-ben eltörölték a halálbüntetést. A felügyelet szóvivője szerint nem kellett volna árverésre bocsátani a guillotine-t, mivel „az olyan tárgyak, mint a náci haláltáborokba deportáltak ruhái vagy a kínzóeszközök, érzékeny dolgok”.

A felügyelet mégsem állította le a 2011-ben szintén Párizsban megrendezett aukciót, amelyen 220 ezer euróért (71,5 millió forintért) vásároltak meg egy másik guillotine-t, s amelynek licitálói között Lady Gaga is szerepelt. A felügyelet ezúttal már azért sem szólhatott bele az eladásba, mert az egy csődeladás része volt. A 19. század közepén készült guillotine-másolat két perc alatt elkelt, a legjobb árat Christophe Fevrier francia gyáros adta meg érte.

Ugyanakkor nem minden árverésre kerülő guillotine talál vásárlóra. Négy éve Nantes-ban 40 ezer euróért (13 millió forintért) kínáltak eladásra egyet, ekkora árat azonban senki sem adott meg érte. 2012-ben pedig a francia kulturális miniszter akadályozta meg 812 olyan tárgy eladását, amely az utolsó algériai francia hóhér tulajdonában voltak. Fernand Meyssonnier 200 embert végzett ki, amikor Algéria még Franciaország része volt. Áldozatai többsége az algériai függetlenségért harcolt.

A guillotine általi halált az akasztásos kivégzés "humánusabb" változataként vezették be. A francia forradalmat követő terror idején 1793 és 1794 között több mint 16 ezer embert fejeztek le nyaktilóval. Az utolsó ember, akit guillotine-nal végeztek ki Franciaországban, a tunéziai Hamida Djandoubi volt 1977-ben, akit egy fiatal nő megkínzásáért és meggyilkolásáért ítéltek halálra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pillanatok alatt elkelt egy 150 éves guillotine Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra