Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pestis idején a feltámadó holtaktól is rettegtek a középkori németek

2020. szeptember 8. 15:58 Múlt-kor

Eltérő magyarázatok

Az új tanulmány rámutat a keresztény temetők szélén, arccal lefelé temetett holttestek számának jelentős növekedésére a 14. és 17. század között. A kutatók érvelése szerint Európa e részén ez volt a korabeli néphit szerint az elsődleges módja a rosszindulatú élőholtak semlegesítésének.

Más régészek szerint lehetnek egyéb magyarázatok is: a halálos járványok idején e szimbolikus temetkezési szokás lehetett akár egy segélykiáltás, egy elkeseredett útkeresés része, hogy véget vessenek valahogy a borzalmaknak.

„Ha valaki súlyosan megbetegedett, az Istentől való büntetésnek tűnhetett” – mondta Petar Parvanov, a budapesti Közép-Európai Egyetem régésze, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében. „Az arccal lefelé való temetkezések módot adtak arra, hogy felhívják a temetésen részt vevők figyelmét valamire – a társadalom valahogyan túl sok bűnt engedett meg, és bűnbánást akartak mutatni.”

Sandra Lösch, a tanulmány társszerzője és a Berni Egyetem fizikai antropológiai tanszékének vezetője szerint a következő lépés maguknak a temetkezéseknek a vizsgálata lenne, hogy esetleg közvetlenebb kapcsolatot találjanak köztük és a járványkitörések között.

Az eltemetett személyek DNS-mintáinak vizsgálatával például lehetséges, hogy szekvenálhatók lennének konkrét pestismikrobák, míg a csontok és fogak izotópos elemzése „lehet, hogy a populáció többi részétől eltérő étrendet vagy földrajzi származást mutatna”, ami újabb alternatív magyarázatot adna a szokatlan temetkezésekre.

Mivel a különböző helyi régészcsapatok által elvégzett ásatások részletei gyakran nem kerülnek publikálásra, Alterauge reméli, hogy az elkövetkező években újabb bizonyítékok kerülnek majd elő, ahogy a régészek újravizsgálják a régebben feltárt temetkezéseket, vagy a szokatlan középkori temetkezésekre új szemszögből tekintenek. „Biztos vagyok benne, hogy vannak odakint további példák” – mondta az antropológus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pestis idején a feltámadó holtaktól is rettegtek a középkori németek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra