Múlt-kor.hu

P. Mobiltól az Iron Maidenig: ezektől a rockbandáktól és albumaiktól őrültünk meg 1981-ben

P. Mobiltól az Iron Maidenig: ezektől a rockbandáktól és albumaiktól őrültünk meg 1981-ben

2021. április 6. 09:57

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 6-án az 1981-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 6-án 1981 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

1981-ben már második szólóalbumával jelentkezett a Black Sabbath-ból többek között minősíthetetlen viselkedése miatt eltávolított Ozzy Osbourne. A botrányhős természetesen a Diary of A Madman turnéján sem fogta vissza magát, egyes beszámolók szerint gyakran megesett, hogy koncert közben nyers húst hajított a közönség soraiba. A mára legendává vált album 2002-ben kapott egy nagygenerált, az eredeti dob és bőgő részeket például teljes egészében újra felvették az Ozzy Band akkori muzsikusai, Mike Bordin, valamint Robert Trujillo.

Az Abba férfi tagjainak tulajdonában álló stúdióban rögzítette negyedik nagylemezét a brit heavy metal új hullámának egyik élbandája, a Saxon. Az 1981-ben megjelent Denim and Leather címmel pedig az akkoriban divatos rockeregyenruhának kívántak emléket állítani Biff Byfordék. Az Angliában aranylemez kategóriás eladást produkáló korong volt a klasszikus Saxon-felállás utolsó közös munkája, mivel nem sokkal megjelenése után kézsérülése miatt távozott a csapatból a dobos, Pete Gill.

Az Edda Művek 1981-ben végérvényesen felért a csúcsra. Lemezeik, így az említett évben kiadott második albumuk is nagy népszerűségnek örvendett, amit az eladási számok is igazoltak. Koncertjeiken pedig sokkal nagyobb tömegek jelentek meg, mint a korszak másik csúcsbandájának számító, rock and rollban utazó Hungária bulijain. A lemez katartikus csúcspontjai, a Keselyű, a Hűtlen, valamint a Kölyköd voltam, mára egyértelműen részei a magyar rocktörténelemnek.

Első körben mindössze 900 példányban jelent meg az idén negyvenedik születésnapját ünneplő Mötley Crüe bemutatkozó nagylemeze 1981-ben. A Too Fast for Love-ot egy évvel később az Electra újra piacra dobta, némileg feljavított változatban. Az akkori lemezpiaci helyzetet jól jellemzi, hogy hiába talált gazdára a korongból egy platinalemezhez is elegendő mennyiség, ez csak a Billboard-lista hetvenhetedik helyére volt elég. Az album felvezető kislemeze, a Live Wire később több ikonikus videojáték zenéi közt is felbukkant.

Mind a mai napig a progresszív rocker Rush legnépszerűbb albumának számít az 1981-ben kiadott nyolcadik nagylemezük, a Moving Pictures. A korong tételei között számos hatalmas sláger található, többek között az albumot nyitó Tom Sawyer, vagy a 4 perc 19 másodperc hosszúságú Limelight. A kanadai triót XYZ című szerzeményükért később Grammy-díjra is jelölték „Legjobb instrumentális rockelőadás” kategóriában. Noha a The Police megelőzte őket a díjátadón, ennek ellenére a Moving Picturesből közel 4 millió példány gazdára talált.

A zenekar megalakulása után nyolc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megjelenhessen a P. Mobil bemutatkozó nagylemeze, a Mobilizmo. A pillanat végül 1981-ben érkezett el, de addigra már a csapat összetétele jelentősen átalakult. Az albumot 2003-ban további extrákkal újra kiadták, és az akkori korongra már felkerülhettek a zenekar 1978-as kislemezének szerzeményei is, valamint korabeli angol, illetve magyar nyelvű demófelvételek.

Az akkori énekes, Paul Di'Anno hattyúdalának is tekinthető az Iron Maiden második nagylemeze, az Európában 1981. február 2-án kiadott Killers, hiszen a botrányos viselkedéséről, valamint drog- és alkoholproblémáiról közismert frontembert a lemezbemutató turné közben rúgta ki a zenekarból a csapat főnöke, Steve Harris. A korong pár hónap csúszással az Egyesült Államokban is megjelent, kicsit módosított track-listával, hiszen a Capitol-féle változaton már helyet kapott az Angliában csak kislemezen kiadott Twilight Zone is.

1981-ben, A Híd címmel jelent meg a hard rock szupergroupnak is nevezhető Dinamit második nagylemeze. A csapatot olyan kiváló zenészek alkották, mint a jelenleg a Bikinit erősítő Németh Alajos, vagy a Beatrice néhai gitárosa, Lugosi László. Az énekesi posztot pedig Koppány megformálója, a P. Mobilból érkezett Liszt Ferenc-díjas Vikidál Gyula töltötte be. Az akkori csapat ezzel a koronggal be is fejezte működését, és egészen 2009-ig nem adtak magukról életjelet.

Nem nyugodott túl hosszú ideig a babérjain a gigasikeres Back In Black megjelenése után az AC/DC. A rajongóknak alig egy évet kellett várnia, és 1981 végén már érkezett is a folytatás a For Those About to Rock című korong kiadásával. A zenekar történetében ez volt az első olyan nagylemez, amellyel a Billboard-lista első helyét is sikerült elérniük. A korongon szereplő szerzemények viszont mára szinte teljesen kikoptak a koncertprogramból, kivéve természetesen a címadó dalt, amely mind a mai napig az AC/DC-bulik zárótétele.

1981. december 1-jén érkezett az addig mit sem sejtő, gyanútlan lemezvásárlókhoz a brit extrém metalos Venom bemutatkozó nagylemeze, a Welcome to Hell. A zenekar jelentősen ráerősített a róluk a korabeli sajtóban kialakult okkult, sátánista imágóra, mivel a lemezbemutató turné koncertjeit többnyire régi, használaton kívüli templomépületekben rendezték meg. A Welcome to Hell 2017-ben felkerült a Rolling Stone magazin minden idők legjobb metal albumait rangsoroló listájára.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

P. Mobiltól az Iron Maidenig: ezektől a rockbandáktól és albumaiktól őrültünk meg 1981-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra