Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ozirisz antik bronzszobrai kerültek elő Lengyelországban

Ozirisz antik bronzszobrai kerültek elő Lengyelországban

2023. május 8. 11:20 Múlt-kor

Az opolei járásban lévő Kluczkowice faluban ásatásokat végző régészek a túlvilág egyiptomi istenének két szobrocskájára bukkantak.

<

A leletek más tárgyakkal együtt kerültek elő, amelyek valószínűleg a Kleniewski család gyűjteményének részét képezték. A família Lengyelország második világháborús német megszállásáig élt a kluczkowicei kastélyban.

Maria Kleniewska naplóiban leírta, hogy 1904-ben Egyiptomba utazott, ahol négy hónapot töltött Kairóban, és Alexandriába is ellátogatott. Maria sorsáról nem tudunk biztosat: férje az első világháborúban esett el, fia pedig, aki a birtokot örökölte, a másodikban vesztette életét.

A kutatók szerint a család vagy az érkező németek elől rejthette el a műtárgyakat, vagy közvetlenül a háború után a fosztogatások vezethették őket erre.

A szobrocskák előkerülésekor az illetékes hatóság vezetője így nyilatkozott: „A lelet annyira szokatlan a mi területünkön, hogy kétséges volt az eredetisége.”

A szobrokat a lublini vajdasági örökségvédelmi hivatalba küldték felülvizsgálatra, amely megerősítette, hogy azok Oziriszt ábrázolják, a túlvilág, a feltámadás és a megújulás egyiptomi istenét.

A lelet egy harmadik szobrocskája Bacchus mellszobrának bizonyult, aki Dionüszosz római megfelelője volt, a bor és a mámor istene.

A lublini Nemzeti Múzeummal és a Varsói Egyetem régészeti tanszékével együttműködésben az Ozirisz-szobrokat az i. e. 1. évezredre datálták, míg a Bacchus-mellszobor az i. sz. 1. századból származónak bizonyult.

A kutatók egy díszkard darabját is megtalálták, amely egykor egy colichemarde lehetett; ez a rövidkardtípus 1680-ban jelent meg először, és a következő évtizedekben az európai királyi udvarok népszerű fegyvere volt.

A műtárgyak további tanulmányozást követően a lublini Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ozirisz antik bronzszobrai kerültek elő Lengyelországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra