Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt történelmi híresség, akit kirúgtak az iskolából

2015. október 22. 11:17

Bár az oktatás az esetek többségében kétségkívül egy fontos állomása a sikerhez vezető útnak, az iskolából kitessékelt, később híressé vált diákok névsora megmutatja, hogy az életre történő intézményesített felkészítésre szakosodott intézmények által biztosított lépcsőfokok végigjárása korántsem elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki figyelemre méltó karriert fusson be. Az idő előtt kirúgott, később hírnevet szerző tanulók listáján többek között Edgar Allan Poe, Salvador Dalí, valamint Benito Mussolini is feltűnik.

<

Edgar Allan Poe, az alkohol és a szerencsejáték rabja

1829-ben a későbbi irodalmi legenda, Edgar Allan Poe leszerelt az amerikai hadseregtől, 1830-ban pedig beiratkozott a West Point Katonai Akadémiára. Az ambiciózus költő korábban azért volt kénytelen elhagyni a Virginiai Egyetemet, mert alkoholproblémái, valamint szerencsejáték-függőségének köszönhetően hatalmas adósságot halmozott fel, amelyet a hadseregbe való belépéssel kívánt orvosolni. Pályafutása a katonai akadémián sem alakult sokkal jobban. Nevelőapja, John Allan ugyanis (nevelőanyja halála után) újraházasodott, és az öröklési viták elkerülése végett kitagadta Edgart a családból, a fiú pedig úgy döntött, hogy annak ellenére, hogy sikerült alkalmazkodnia a szigorú elvárásokhoz, és jól is tanult, szándékosan kirúgatja magát.

Bár a népszerű legenda szerint azért idézték hadbíróság elé, mert egy szál hevederben jelent meg egy hadgyakorlaton, valójában azonban egyszerűen felhagyott az órák és a misék látogatásával, valamint nem jelent meg a névsorolvasásoknál. Az esetek nagy többségében ehelyett a Benny Havens’ nevű kocsmában múlatta az időt. 1831 januárjáig, az akadémiáról történő elbocsátásáig összesen több mint 200 vétséget követett el. Mielőtt 22 évesen elhagyta az intézményt, számos tanulótársát meggyőzte, hogy szálljanak be harmadik könyvének nyomdaköltségeibe. Verseskötetét később egykori társainak ajánlotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt történelmi híresség, akit kirúgtak az iskolából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra