Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt év börtönre ítélték az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrt

2016. június 17. 16:35 MTI

Bűnrészesnek találta és öt év börtönbüntetésre ítélte pénteken a németországi Detmold tartományi bírósága az auschwitz-birkenaui náci német haláltábor egyik utolsó élő hajdani őrét. Hanning a jogerős ítélet kihirdetéséig szabadlábon maradhat.

<

A 94 éves Reinhold Hanning az ítélet szerint segítő szerepet játszott 170 ezer ember legyilkolásában. Ő azt állította, hogy a foglyok elpusztításában nem vett részt, és igyekezett minél távolabb maradni a megszállt Lengyelországban, Birkenauban felállított megsemmisítő tábortól.

Hanning a fegyveres SS tagja volt, harcolt Franciaországban és Ukrajnában, de megsebesült, és alkalmatlanná vált a frontszolgálatra. Ezután vezényelték Auschwitzba, ahol 1943 januárja és 1944 júniusa között az őrség tagja volt őrmesteri rangban. A háború után rövid időre a szövetségesek egyik fogolytáborába került, majd egyszerű állampolgárként újjárendezte az életét. A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség (ZSt) észak-rajna-vesztfáliai kirendeltsége emelt vádat ellene a detmoldi tartományi bíróságon.

A négy hónapig tartó per során megbánást tanúsított, és azt mondta, hogy szégyelli magát, mert látta "a rosszat", ami a szeme láttára történt, de nem tett semmit ellene. Azzal védekezett, hogy tettlegesen nem bántott senkit, és nem teljesített szolgálatot az úgynevezett rámpán sem, vagyis a tábor pályaudvarának peronján, ahol az SS emberei eldöntötték, hogy a marhavagonokban a lágerbe hurcolt foglyok közül ki kerül rögtön gázkamrába, és ki végez kényszermunkát. Hanning a jogerős ítélet kihirdetéséig szabadlábon maradhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt év börtönre ítélték az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra