Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt bizarr hadsereg a történelemből

2015. június 29. 08:27

Megunt asszonyok amazonserege

Az amazonsereg

Kevesen tudják, hogy Afrikában a 17-19. században a mai Benin területén létezett egy Dahomey nevű királyság, pedig a francia gyarmatosítók által alapított államalakulatot már csak egyedi zászlaja miatt is érdemes lenne ismerni.   

Mivel az ország férfilakosságát a folyamatos háborúk mellett a rabszolga-kereskedelem is tizedelte, a király úgy döntött, a nők hadseregbe való felvételét is lehetővé teszi. Bár sokan önként jelentkeztek, a női hadsereg főként a feleségüket megunt férfiaknak jelentett nagy lehetőséget. Válásra ugyanis nem volt lehetőség, így a férjek csak úgy tudtak megszabadulni a háztartási feladatait és egyéb kötelességeit nem megfelelő módon teljesítő asszonytól, ha elküldték őket katonának.

Az ország zászlaja

Az ország zászlaja

Volt, hogy a női alakulatok 6 ezres összlétszáma nagyjából a dahomeyi hadsereg felét tette ki. Nem meglepő, hogy a jórészt félredobott feleségekből verbuvált, feltüzelt amazonhaderő katonáit a királyság legbátrabb harcosaiként ismerték. Az női hadsereg fennállása alatt mindössze kétszer szenvedett vereséget. Az amazonok a korban teljesen egyedinek számító szabadságot élveztek: ihattak alkoholt, dohányozhattak, mindegyikőjük tarthatott 50 rabszolgát, aki pedig hozzájuk ért, halállal bűnhődött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt bizarr hadsereg a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra