Múlt-kor.hu

Őskori üzletre bukkantak régészek Kelet-Csehországban

Őskori üzletre bukkantak régészek Kelet-Csehországban

2019. augusztus 30. 13:40 MTI

Mintegy hétezer éves üzletet vagy piacot találtak a régészek a kelet-csehországi Jaroměř városának közelében - jelentette a ČTK hírügynökség a Hradec Královéban működő egyetem szakértőire hivatkozva, akik a leleteket osztályozzák és feldolgozzák.

A régészek az ásatásokat a Prága-Hradec Králové autópálya (D11) új szakaszának építése területén végzik harmadik éve. Korábban egyebek között már számos értékes, mintegy ötezer éves kerámia edényeket is találtak az ásatások folyamán.

"Az idén részletesen feltárt települést már a kutatások első szakaszából ismerjük. Most aránylag kis területen sok olyan kőszerszámot, kést, szekercét és más hasonló eszközt találtunk, amelyek a közelben nem létező anyagból készültek. Ismereteink szerint ezek az eszközök a mai Lengyelország vagy Szlovákia területén készülhettek.

A terület részletes feltárása alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg egy régi üzletközpontot, piacot vagy raktárt találtunk" - nyilatkozta Ladislav Rytír, az egyetem régésze a hírügynökségnek.

A D11-es autópálya új szakaszán folyó régészeti kutatások területe jelenleg példa nélküli egész Csehországban. "A régióban nagy csaták voltak a 18. században, s ezen a vidéken zajlott le 1866-ban a porosz-osztrák háború több fontos eseménye is. Számos új, értékes leletre bukkantunk" - szögezte le a kutató. A legérdekesebb és legértékesebb leleteket később a régió múzeumaiban tervezik kiállítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Őskori üzletre bukkantak régészek Kelet-Csehországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra