Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ősi, sziklába vájt alagutat fedeztek fel Tapozirisz Magna városa alatt

Ősi, sziklába vájt alagutat fedeztek fel Tapozirisz Magna városa alatt

2022. november 7. 17:05 Múlt-kor

Az alagútra a Santo Domingo-i Egyetem kutatói bukkantak az Egyiptom északi részén, Alexandria közelében elterülő ókori város alatt.

Tapozirisz Magnát II. Ptolemaiosz Philadelphosz, Egyiptom második Ptolemaida uralkodója alapította az i. e. 3. században, a Mareotis-tó egy akkor hajózható, mára azonban kiszáradt ágának partján.

A város nevét hatalmas templomáról, „Ozirisz nagy sírjáról” kapta, amely egyes történészek szerint Kleopátra végső nyughelyéül is szolgált.

A város virágzó kereskedelmi központként a tavon keresztül szállított termékek elosztásában, illetve a távoli tájakról érkező áruk Alexandriába juttatásában is fontos szerepet játszott.

Emellett helyet adott a Khoiak-havi Ozirisz-fesztiváloknak is, amelyek a termékenység, a mezőgazdaság, a túlvilág, a holtak és a feltámadás istene előtt tisztelegtek.

A nagytemplom körül zajló ásatások során a régészek egy sziklába vájt, 1300 méter hosszú alagutat találtak, amely 13 méterrel a felszín alatt húzódik.

Az első vizsgálatok szerint az Egyiptom görög-római korából származó alagút szerkezetileg hasonló a Szamosz szigetén találthoz, amely i. e. 525 körül készült.

Az alagút egy része víz alatt áll, de a régészek több kerámiaedényt, valamint egy négyszögletű mészkőtömböt is kiemeltek az üledékből.

Az alagút felfedezése alátámasztja az elméletet, miszerint Tapozirisz Magna nagytemplomának alapjai is víz alatt állnak.

Társasok

A korábbi kutatások során kétezer éves sírokat tártak fel görög és római kori temetkezések nyomaival, továbbá egy Kleopátrát ábrázoló kőfejet, huszonkét érmét a királynő képmásával, arany amuletteket, és egy Ptolemaida király fej nélküli, hatalmas gránitszobrát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi, sziklába vájt alagutat fedeztek fel Tapozirisz Magna városa alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra