Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ősi maja oltárkőre bukkantak

2018. szeptember 17. 14:47 MTI

A korai maja kultúráról szolgál információkkal egy Guatemalában talált 1500 éves oltárkő. Az oltárkő az észak-guatemalai Peten kerületben lévő La Corona eddigi legrégebbi lelete. A jövőben a Guatemalavárosi Régészeti és Néprajzi Múzeumban állítják ki.

<

Az 1,46-szor 1,20 méteres, egytonnás vésett kő felfedezése vezetett ahhoz, hogy sikerült azonosítani az úgynevezett Kaanul Birodalom egyik eddig ismeretlen királyát - mondta el Marcello Canuto és Tomás Barrientos, a La Corona régészeti helyszín két vezetője Guatemalavárosban.

Ez a király - Chak Took Ich'aak - aktívan hozzájárult ahhoz, hogy a maja Kaanul Birodalom kiterjedtté vált a 6. században. Chak Took Ich'aak két évtizeden át uralkodott. A domborművön ülő helyzetben látható a király, aki egy kétfejű, emberarcú kígyót formázó jogart tart a kezében. A két arc a régészek szerint a királyság két védőistene.

Az oltárkő az észak-guatemalai Peten kerületben lévő La Corona eddigi legrégebbi lelete. A jövőben a Guatemalavárosi Régészeti és Néprajzi Múzeumban állítják ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi maja oltárkőre bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra