Múlt-kor.hu

Ősi azték kódexeket kér kölcsön a vatikáni könyvtártól Mexikó

Ősi azték kódexeket kér kölcsön a vatikáni könyvtártól Mexikó

2020. október 13. 12:56 MTI

A spanyol hódítás jövő évi 500. évfordulójához közeledve Mexikó ritka ősi kódexeket kért kölcsön a vatikáni könyvtártól.

A mexikói kormány október elején kétoldalas hivatalos levélben fordult a kéréssel Ferenc pápához - közölte a Twitteren Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. A szombaton nyilvánosságra hozott levelet az elnök felesége, Beatriz Gutiérrez Müller adta át személyesen a pápának, amikor a hétvégén találkozott vele.

Mexikó az évfordulós ünnepre három ősi kódexet kért kölcsön egy kiállításra. Ezek egyike az úgynevezett Borgia kódex, amely az azték isteneket és ősi rituálékat mutatja be.

A ritka és különleges színes kódex egyike az alig néhány fennmaradt ősi azték kéziratnak, amely a spanyol hódítás előtti korszakból származik. A katolikus hódítók az ördög művének nyilvánították ezeket a kódexeket, és ezrével égették el őket az 1521-es hódítást követő évtizedekben. Néhány példány azért tudott fennmaradni, mert Európába került, köztük a Borgia kódex is.

Lopez Obrador elnök a levelében a Borgia kódexen kívül további két ősi kódexet és az azték főváros, Tenochtitlan térképeit kérte kölcsön 2021-re, amikor Mexikó ünnepségsorozattal emlékezik majd az 500. évfordulóra.

Az elnök egyúttal megismételte azt a 2019 márciusában már megfogalmazott kívánságát is a katolikus egyházhoz és VI. Fülöp spanyol királyhoz, hogy hivatalosan kérjenek bocsánatot mindazokért az atrocitásokért, amelyeket a hódítók követtek el az őslakosokkal szemben. Lopez Obrador szerint ez a "történelmi bűnbánat" igazolása lehetne.

A madridi kormány tavaly visszautasította a kérést, arra hivatkozva, hogy az 500 évvel ezelőtti spanyolok tetteit nem lehet mai szempontok szerint megítélni.

A Vatikán nem kommentálta a kérést, csak a pápa korábbi megnyilvánulásaira hivatkozott. Ferenc pápa 2015-ben Bolíviában tett látogatása alkalmával az egyház nevében az Amerikában élő őslakosok ellen a gyarmatosítás korában elkövetett bűnök megbocsátásáért imádkozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi azték kódexeket kér kölcsön a vatikáni könyvtártól Mexikó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. különszám: Egészségünk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra