Múlt-kor.hu

Őshal fosszíliájára bukkant egy kisfiú egy 17. századi kolostor kőpadlójában

Őshal fosszíliájára bukkant egy kisfiú egy 17. századi kolostor kőpadlójában

2018. február 8. 13:07

A Candelarhynchus padillai egy vékony, hosszúkás alakú, a mély tengereket kedvelő hal volt, amely mintegy 90 millió évvel ezelőtt élt, talán egy kicsit a mai barrakudákhoz hasonlíthatjuk. A régészeknek, történészeknek, de még a biológusoknak sem volt mindezidáig fogalmuk arról, hogy a kolumbiai La Candelaria (ma Bogotá része) 17. században épült kolostorában egy tökéletesen épen maradt fosszíliája látható a 15 évvel korábban lerakott kőpadlón. Nemrég egy tíz esztendős fiú azonban felfigyelt rá.

Az ifjú felfedező előkapta a telefonját, lefotózta az őskövületet, és elküldte a helyi Paleontológiai Kutatóközpont egyik szakértőjének, aki bevonta kutatópartnerét, a kanadai Alberta Egyetem egyik munkatársát, hogy vegye szemügyre a több mint 40 centiméteres kövületet. A kanadai doktorandusz, Oksana Vernygora által vezetett biológus csapat egy új fajként azonosította a fosszíliában látható halat, amely a kréta korszakban úszkált a mélytengerekben. További különlegessége az esetnek, hogy a fosszília másik oldalát is megtalálták egy 10-12 méterrel távolabbi járólap-darabkán.

„Nagyon ritka dolog a kréta korszakból származó hal teljes fosszíliájára bukkanni” – magyarázta Vernygora. „Ami a legjobban meglepett engem, az az, hogy 15 év után, amely során számos lábbeli koptatta a kőzetet, még mindig sértetlen. Ez az igazán elképesztő” – tette hozzá.

Általában valóban nagyon ritkán fordul elő, hogy ember által létrehozott anyagokban fosszíliák bukkanjanak fel. Leginkább azokon a területeken lehet erre esély, amelyek alapból gazdagabbak az ilyen jellegű leletekben. És legtöbbször igen nehéz észrevenni anélkül, hogy tudná az ember, mit is keres valójában. A kutatók most abban reménykednek, hogy a hal fosszíliája segítségével  fontos információkhoz juthatnak a 90 millió évvel ezelőtt úszkált élőlényről, valamint hogy a tengeri élőlényeknek miként sikerült alkalmazkodniuk a változó környezethez.

Őshal fosszíliájára bukkant egy kisfiú egy 17. századi kolostor kőpadlójában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tavasz: Halálos tudomány

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra