Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Országszerte számos programmal készül régizenei évadában a Haydneum

Országszerte számos programmal készül régizenei évadában a Haydneum

2024. április 18. 14:20 MTI

Három fesztivált, három bérletsorozatot és több, együttműködésben magvalósuló programot is kínál a Haydneum - Magyar Régizenei Központ a 2024/2025-ös évadban.

<

Ilyen gazdag régizenei évad még nem volt Magyarországon, mint a 2024/2025-ös évad lesz – hangsúlyozta Vashegyi György, a Haydneum rezidens együtteseinek művészeti vezetője a programokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

A Haydneum Zeneakadémia Bérlet estjein három oratorikus mű hangzik el, a Haydneum Fortepiano Bérlet öt hangversenyt kínál a Zeneakadémia Solti-termében, Bősze Ádám előadás-sorozata a Haydnnal Bécsben Bérletben hangzik el a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

A Haydneum Eszterháza Fesztivált augusztus 30. és szeptember 7. között, a Haydneum Őszi Fesztivált több budapesti helyszínen november 7. és 10. között, a Haydneum Egyházzenei Fesztivált 2025. május 30. és június 7. között a budapesti Egyetemi templomban rendezik.

A Zeneakadémia Bérletben Joseph Haydn A teremtés, Johann Sebastian Bach Máté-passió és George Friedrich Händel Júdás Makkabeus című műve szólal meg. A Máté-passió Evangelistája Berngard Berchtold, a Handel-művet Szokos Augustin vezényli – mondta el Vashegyi György, a másik két mű dirigense.

A Fortepiano Bérletben mások mellett Ronald Brautigan, Berecz Mihály, Kelemen Barnabás, Aurelia Visovan és Somlai Petra is fellép.

Fertőd-Eszterházán többek között a Capricornus Consort Bazel, Szató Sunszuke hegedűművész és a Salomon String Quartet, az őszi fesztiválon Anna Besson fuvolaművész, Jean Rondeau csembalóművész és a lantművész Thomas Dunford, az egyházzenei fesztivál nyitókoncertjén a genfi Gli Angeli Geneve lép színpadra.

Vashegyi György felhívta a figyelmet egy bérleten kívüli előadásra, amelynek főszereplője Cyrille Dubois operaénekes lesz december 18-án a Zeneakadémián.

Az együttműködő partnerek között említette a Danubia Zenekart, a Szent István Filharmonikusokat, a Concerto Budapest Zenekart, a Magyar Zene Házát, a Filharmónai Magyarországot és az Eszterháza Közhasznú Nonprofit Kft. is.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója elmondta: az őszi fesztivál részeként november 10-én a Magyar Zene Házában lesz a Beszédes zongoraversenyek című est, november 9-én pedig Ramazuri - A régizene varázsa címmel a családokat várják zenepedagógiai programokra.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a Haydneummal való együttműködés eredményeképpen 12 városban, többek között Egerben, Debrecenben, Miskolcon és Veszprémben szólalhat meg a régizene és a korhű hangszerek. Mint mondta, a Filharmónia Magyarország feladata közé tartozik a tehetséggondozás, az ifjúság zenei nevelése és a nagyközönség megismertetése az autentikus régizenei hangszerekkel és attitűddel.

A kismartoni hercegi gyűjtemény és a tatai grófi archívum kéziratai, kéziratos kottái az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) találhatók – közölte Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója.

A Haydneum és az OSZK 2022-ben kötött együttműködési megállapodást, és ekkor avatták fel Közép-Európa legmodernebb digitalizáló központját is az OSZK-ban – emlékeztetett a főigazgató, hozzátéve: az OSZK-ban eddig több mint 53 ezer oldal zeneművészeti kéziratot, több mint ezer kötetet digitalizáltak, közte Joseph Haydntól 118 kötetnyi anyagot. Ezekből már 178 modern kotta készült – hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve: tervezik egy itáliai díszlettervező vázlatkönyvének közös kiadását is, amely betekintést enged az 1770-es évek operakultúrájába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Országszerte számos programmal készül régizenei évadában a Haydneum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra