Múlt-kor.hu

Ókori mozaikpadlóra bukkantak egy szőlőbirtok alatt Olaszországban

Ókori mozaikpadlóra bukkantak egy szőlőbirtok alatt Olaszországban

2020. május 28. 11:59 MTI

Egy ókori római villa mozaikpadlóját tárták fel egy Veronához közeli szőlőbirtokon. A fotókon geometriai ábrák láthatók a keskeny, több méter mély árkokban fekvő, jó állapotban fennmaradt mozaikon

Régóta keresték a bizonyítékot

Több évtizednyi eredménytelen keresés után sikerült megtalálni néhány méterrel a föld alatt a villa egy részét - közölte a Verona közelében lévő Negrar di Valpolicella községe.

Kutatók több mint egy évszázada találták meg a római kori villa létére utaló első bizonyítékokat. A területen további fúrásokat végeznek, hogy megállapítsák az ókori épület méreteit.

A műemlékvédelmi hatóságok a tulajdonossal közösen dolgoznak azon, hogyan és miként tegyék elérhetővé és megközelíthetővé ezt a régészeti kincset.

Az ásatást végző Padániai Régészeti Társaság (SAP) által közzétett fotókon geometriai ábrák láthatók a keskeny, több méter mély árkokban fekvő, jó állapotban fennmaradt mozaikon.

A szakértőknek "jelentős forrásokra" lesz szükségük a munka befejezéséhez, a helyi hatóságok pedig ígéretet tettek arra, hogy minden szükséges segítséget megadnak az ásatások folytatásához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori mozaikpadlóra bukkantak egy szőlőbirtok alatt Olaszországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra