Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori klímaváltozáshoz köthető faragványokat találtak Peruban

2019. augusztus 21. 11:02 MTI

Perui régészek 3800 éves kőbe vésett faliképekre bukkantak az ország fővárosától, Limától mintegy 150 kilométerre északra folyó régészeti feltárásokon.

<

A térség a caral, más néven Norte Chico civilizáció egyik fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy emberszerű béka és egy emberfej látható - adta hírül a BBC honlapja.

Ruth Shady Solís, a caral régészeti térség igazgatója szerint az ábrák a "víz - azaz az esőzés - megérkezését ábrázolják". Az andoki civilizációban ugyanis a béka a vizet ábrázolja, az alatta lévő emberfej az esőzésre váró embert jelenti.

Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A régészek szerint a kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

A Vichama lelőhelyen 2007 óta folynak ásatások, a szakemberek szerint ott az ókorban földműveléssel és halászattal foglalkozó közösség élt, amely a caral civilizáció egyik fontos központja lehetett.

A perui Barranca tartományban lévő Caral-Supe szent városa az amerikai földrész egyik legrégebbi civilizációjának központja volt. A helyet 2009-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A caral civilizáció a Kr.e 1800-as években hanyatlásnak indult, a Vichama lelőhelyen talált faliképek, amelyek a helyi klíma megváltozásáról tanúskodnak, magyarázatot adhatnak arra, hogy miért - mondta Ruth Shady Solís.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori klímaváltozáshoz köthető faragványokat találtak Peruban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra