Múlt-kor.hu

Ókori keresztény templomok maradványait tárták fel Egyiptomban

Ókori keresztény templomok maradványait tárták fel Egyiptomban

2021. március 16. 11:19 MTI

Egy francai-norvég régészcsoport ősi keresztény templomok és kolostorok maradványaira bukkant az egyiptomi Nyugati-sivatagban, amelyek az ötödik század kolostorainak életről tanúskodnak - jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca.

Kolostor az oázisnál

A francia-norvég régészcsoport harmadik feltárásán a Baharija oázis ásatásan számos bazaltból készült, kőzetekbe vájt és tapasztott falú épületet tárt fel – olvasható a tárca szombaton kiadott közleményében.

Az épületegyüttes hat részből áll, amelyek három templom és barátok celláinak maradványait rejtik, a falakon graffitikkel és kopt feliratú szimbólumokkal – közölte Oszama Talát, a tárca iszlám, kopt és zsidó részlegének a vezetője.

Az ókorban és a kora középkorban lakott térség

Egy templomot és 19 épületet kőzetekbe véstek, ezeket fedezték fel a 2020-ban folyt ásatáson. A templom falait vallási témájú görög nyelvű feliratok és bibliai idézetek díszítik – mondta el Victor Ghica, a feltárás vezetője.

A leletek egyértelműen azt mutatják, hogy a barátok jelen voltak a térségben már az ötödik század óta.

A feltárás térsége Kairótól délnyugatra fekszik a sivatagban, amely a 4. és a 8. század között lakott térség volt, virágzását az ötödik, hatodik században élte – közölte az ásatásokért felelős Francia Keleti Régészeti Intézet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori keresztény templomok maradványait tárták fel Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra