Múlt-kor.hu

Ókori bronzszobrocskát mosott ki a földből az eső Görögországban

Ókori bronzszobrocskát mosott ki a földből az eső Görögországban

2021. március 22. 10:57 MTI

Egy bikát ábrázoló, több mint 2500 éves kicsiny bronzszobrot mosott ki a földből a nagy eső a dél-görögországi Olümpia romvárosban nemrég.

Áldozati rituálékhoz használták

A helyszínen munkálkodó szemfüles régész vette észre az aprócska bika egyik földből kikandikáló szarvát az eső után a Zeusznak emelt olümpiai templom közelében – közölte pénteken a görög kulturális minisztérium.

A kiváló állapotban fennmaradt szobrocskát egy laboratóriumba szállították, ahol megállapították róla, hogy az antik görög művészet geometrikus korszakából (Kr. e. 1050-700) származik - áll a közleményben.

Kutatók szerint a figura egyike lehet annak a több ezer fogadalmi szobornak, amelyet Zeusz főistennek ajánlottak fel Olümpiában, az ókori Görögország egyik legjelentősebb szentélyében a Kr. e. 1050-től Kr .e. 700-ig terjedő korszakban, vagyis 2700-3000 évvel ezelőtt.

Az áldozati rituáléban való részvételére utalnak azok az égésnyomok, amelyeket a szobrocskáról levakart üledékben találtak.

A bikák és a lovak jelentős szerepet játszottak a régi görögök életében, így gyakran előfordultak az isteneknek felajánlott áldozati adományok között is.

Sok áldozati adományt egy vastag hamurétegben találtak Olümpiában, ezek jelenleg a helyi régészeti múzeumban láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori bronzszobrocskát mosott ki a földből az eső Görögországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra