Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyolc zseni a történelemből, aki már gyermekként kivívta a világ csodálatát

2018. január 10. 14:38

A csodagyerekek nem csak napjainkban, de már évszázadok óta elkápráztatják koruk közvéleményét. Tudósok, zeneszerzők és írók soraiban is találunk olyat, akik szinte anyatejjel együtt szívták magukba tehetségüket. Következzen most nyolc zseni a történelemből, aki már gyermekként kivívta a világ csodálatát!

<

Aki már öt évesen komponált

Az Ausztriában született Wolfgang Amadeus Mozart  mindössze három éves volt, amikor először fogott csembalót a kezében. Öt évesen komponálta első zeneművét és tíz éves korára már számos versenyművet, szonátát, operát és szimfóniát is írt.

Nővérével, Mária Annával – aki maga is csodagyerek volt – beutazta Európát és sorra léptek fel nyilvános koncerteken és a kontinens királyi udvaraiban is. Bajorországtól Párizsig áhítattal figyelte a közönség, ahogy a kisfiú különféle trükköket mutat be a zongorán. Mozart ugyanis fantasztikus improvizációs tehetsége mellett képes volt bekötött szemmel vagy éppen kezeit keresztbe rakva is játszani.

A már kisgyermekként világhírre szert tevő Mozart később Európa leginkább ünnepelt zeneszerzőjévé vált. Bár nagyon fiatalon, mindössze 35 évesen hunyt el, így is több mint 600 zeneművet hagyott hátra maga után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolc zseni a történelemből, aki már gyermekként kivívta a világ csodálatát<br />

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra