Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nőnek öltözött rablóktól a kokaindíler anyukáig – rendőrségi fotók a 20. századi Sydneyből

2017. január 17. 14:55

Kokainkereskedő anya-lánya páros és amerikai katonákat kiraboló, nőnek öltözött banditák – csak két jellegzetes kép az 1920-40-es évek sydney-i bűnözőiről készült fotógyűjteményből. Az Új-dél-walesi Törvényszéki Rendőrségi Archívumból előkerült képek között egy Ada McGuinnessről, „Sydney leggonoszabb asszonyáról” készült rendőrségi fotó is megtalálható.

Adát és lányát, Hazel McGuinness-t 1929 júliusában tartóztatták le kokainbirtoklásért, valamint a kábítószer saját otthona teraszáról történő árusításáért. Az anyát, akit egy szemtanú gonosznak nevezett, a rendőrség a belváros egyik legaktívabb kokainkereskedőjeként tartotta számon. Lánya arcán azonban mintha bűntudat tükröződne a róla bundában készített felvételen. A City of Shadows (Árnyak városa) című, nemrég megjelent könyvben a McGuinness-lányról látható kép kapcsán a Sydney Living Museum vendégkurátora, Peter Doyle kifejtette, a rendőrök szerint sohasem volt esélye arra, hogy jó élete legyen, mivel egy drogdíler prostituált anya mellett nőtt fel.

A 18 éves Neville McQuade és a 19 éves Lewis Keith párosát 1942 júniusában női ruhában fotózták le az észak-sydney-i rendőrőrs előtt. A párost azért fogták el, mert „naplopó, rendezetlen” életet éltek, ráadásul amerikai pénz, valamint egy amerikai katonai egyenruha is volt a birtokukban. Ekkoriban gyakori volt a csalók körében, hogy tőrbe csaltak a második világháború alatt Ausztráliában tartózkodó homoszexuális amerikai katonákat, hogy kirabolják őket – mondta el a kurátor. Míg az egyik a katonával volt, a másik kirabolta a szállását.

Érdekesség, hogy a kötetben nem csak hagyományos rendőrségi fotók bukkannak fel, hanem olyan felvételek is láthatók, amelyek a gyanúsított személyiségére is reflektálnak. Az egyik legfigyelemreméltóbb kép a széfek feltörésének mestereként ismert Herbert Ellisről készült. Öltöny, keresztbe font karok, gúnyos mosoly – épp, ahogyan egy bűnözőt elképzelünk a 20. század első feléből. 

A zsebtolvaj, csaló Alfred Ladewig, aki az egész országot bejárta annak érdekében, hogy pénzt szerezzen. Az 1920-as évek elején fogták el. A kép, amelyen – nyilvánvaló utalással – zsebre tett kézzel ül, azelőtt készült, mielőtt átszállították volna Queenslandbe, ahol a bűneit elkövette.

Egy másik fotón De Gracyt és Edward Daltont láthatjuk, amint egymás mellett ülve egyenesen a kamerába néznek. Az 1920-as évek elején elfogott páros bal oldali tagja, De Gracy tapintható ellenségességgel néz a kamerába. A férfi családjából Doyle szerint bűnözők mellett számos jeles személyiség is kikerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nőnek öltözött rablóktól a kokaindíler anyukáig – rendőrségi fotók a 20. századi Sydneyből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra