Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nő lehetett az amerikai függetlenségi háború lengyel hőse

2019. április 8. 10:21 MTI

Egy DNS-teszt szerint Kazimierz Pułaski, az amerikai függetlenségi háború hőse nő vagy hermafrodita volt – írta internetes oldalán a BBC brit műsorközlő.

Pułaskit, aki lengyel nemesként önkéntesként harcolt George Washington hadseregében a britek ellen az 1775-83-as háborúban, mind a lengyelek, mint az amerikaiak hősként tisztelik. A tábornokot, akiről úgy tartják, hogy 1777-ben a brandywine-i csatában George Washington életét is megmentette, az „amerikai lovasság atyjaként” ismerik. Rendkívüli bátorságáról volt ismert, valamint arról, hogy nagyon zárkózott volt, nehéz természetű, nem érdekelték a nők és az ital. Harmincnégy éves korában a savannahi ütközetben 1779-ben súlyosan megsebesült, néhány nap múlva meghalt. Donald Trump elnök tavaly elrendelte, hogy halála napján, október 11-én Pułaski-emléknapot tartsanak.

A kutatók először húsz éve fedezték fel Pulaski nemét, amikor lebontották a tábornoknak a georgiai Savannahban emelt emlékművet és exhumálták a maradványait. Charles Merbs, az Arizonai Állami Egyetem törvényszéki orvosa és Karen Burns antropológus közösen tanulmányozták a csontokat, és megállapították, hogy női csontvázról van szó. Bár több részlet utalt erre, húsz éve a kutatók még nem rendelkeztek olyan DNS-technikával, amely végérvényesen bebizonyította volna, hogy az emlékmű alatt talált csontváz Pułaskié volt. Az arizonai egyetem viszont tavaly ismét elővette a kutatást, hogy összehasonlítsa Pułaski és az unokahúga csontvázát.

„Most márt tudjuk, hogy a csontok valóban Pułaskié voltak, de az probléma, hogy női csontvázról van szó” – mondta Charles Merbs. A kutató szerint Pułaski arisztokrata családja nem volt teljesen biztos a gyermek nemében a születésekor, és fiúként nevelték fel. Merbs szerint ez megmagyarázza a személyiségét, magányosságát és absztinenciáját. Merbs szerint nem valószínű, hogy a férfiként nevelt Pułaski azt hitte magáról, hogy nő vagy hermafrodita, egyszerűen „valami nem stimmelt”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nő lehetett az amerikai függetlenségi háború lengyel hőse

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra