Múlt-kor.hu

Nem tűntek el nyomtalanul az amerikai sarkvidék ókori lakói

Nem tűntek el nyomtalanul az amerikai sarkvidék ókori lakói

2019. június 7. 11:38 MTI

A mai inuitok elődei mintegy 800 évvel ezelőtt érkeztek Amerikába, és elnyomták az ottani lakosságot, akiket az archeológusok paleoeszkimóknak neveznek. Ők azonban nem tűntek el nyomtalanul, mert örökítőanyagukat hátrahagyták az északi-sarkvidéki Amerika minden népében - írta egy német vezetésű kutatócsoport a Nature című tudományos lapban közzétett kutatásában.

Stephan Schiffels, a jénai Max Planck Intézet tudósa és kollégái szekvenálták 48 prehisztorikus ember csontmaradványainak örökítőanyagát, és összehasonlították Szibéria, Alaszka, az Aleut-szigetek és Kanada területén ma élő 93 ember örökítőanyagával. Ennek alapján rekonstruálták a paleoeszkimók népesedésének történetét Alaszkában, Észak-Kanadában és Szibéria legészakkeletibb részén, Csukcsföldön.

Amikor e népcsoport tagjai ötezer éve a Bering-földhídon keresztül megérkeztek Ázsiából, keveredtek Amerika első lakóival, akik ekkor már kilencezer éve éltek ott és akiknek örökítőanyaga a déli őslakos amerikaiakéhoz hasonlít - fejtették ki a szakértők. Az Aleut-szigetek lakóinak és az Alaszka és Észak-Kanada erdeiben élő atabaszkoknak az elődei közvetlenül ettől a keverék csoporttól származnak.

A paleoeszkimók Alaszkába vándorolva az ottani őslakosokkal keveredtek, majd visszavonultak Csukcsföldre. Valószínűleg ezer éven át ott is maradtak és a helyi lakosság révén felfrissítették a vérvonalat, hogy aztán ismételten Alaszkába vándoroljanak, a Thule-kultúra képviselőiként.

Amikor 800 évvel ezelőtt a mai inuit és jupik nép elődei megérkeztek, a paleoeszkimók már nem önálló népként léteztek, és keveredtek az újonnan érkezettekkel. Így "örökítőanyaguk egy jelentős részét hátrahagyták az északi-sarkvidéki Amerika és az északkelet-szibériai Csukcs-félsziget minden akkortól máig élő populációjában" - fejtették ki a szakértők.

Nemcsak Kanada és Alaszka őslakossága, hanem egyesült államokbeli tagállamok őslakosai is ide tartoznak, például a forró és száraz Arizonában az apacsok és a navahók.

Nem tűntek el nyomtalanul az amerikai sarkvidék ókori lakói

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra